wolkendek

Het weer: grijs wolkendek

Met het jaar 2022 komen we in elk geval in de Top 5 van zonnigste jaren sinds 1901. En er zijn nog ruim 2 maanden te gaan. Het zou dus best kunnen dat we 2003, dat landelijk gezien bovenaan in de lijst staat, van zijn plek stoten.

Laaghangende bewolking

Nu duiken we ondertussen wel een vrij donkere fase van het jaar in. Het is ook de tijd waarin laaghangende bewolking, stratus, gemakkelijk in de weg kan zitten. De zon heeft tijdens de vroege herfst nog genoeg kracht om deze onder weerkundigen als ‘stratusmeuk’ bekendstaande wolkenvelden weg te branden, maar dat lukt nu bijna niet meer. Tijdens kalme dagen kan het ook zijn dat we beginnen met mist, die vervolgens optrekt en op 1.000 meter hoogte een dikke plak grijzigheid veroorzaakt.

Kalm, met kille nachten

De afgelopen dagen heeft er (ver) ten westen van Frankrijk en Portugal een lagedrukgebied liggen te tollen. Meer in de buurt van IJsland heeft zich hogedruk bevonden. Nu en dan spreidt die hogedrukzone zich tot over onze contreien uit en is het kalm, met kille nachten. Maar de tollende depressie gaat vervolgens fronten naar ons toe slingeren, met weer mildere zuidelijke winden. Ondertussen kleuren de bladeren verder en blijf ik vegen in mijn tuin. De meer dan 150-jarige beuk blijft maar nootjes loslaten. Bij gebrek aan eekhoorns knaag ik er zelf af en toe een paar op, maar ik weet inmiddels dat ze beter gebakken of gegrild kunnen worden. Binnenkort gaan ze als extra smaakmaker door de puree!

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 43 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie