Heet planeet HAT-P-6 straks Nachtwacht of Nijntje?

Misschien dat we binnenkort niet meer alleen naar de Grote Beer en Kleine Beer kijken aan de sterrenhemel, maar naar de Nachtwacht, Brandaris of Nijntje. Want het Nederlandse volk mag de planeet en ster HAT-P-6 en HAT-P-6b namen geven. Er is uit de vele naamvoorstellen een verkorte lijst gemaakt waaruit we kunnen kiezen. 

Nieuwe naam voor de HAT-P-6

De Internationale Astronomische Unie (IAU) bestaat in 2019 maar liefst 100 jaar. Om dat te vieren heeft elk land dat lid is een ster en bijbehorende planeet gekregen. Nederlands is in augustus van dit jaar eigenaar geworden van HAT-P-6 en HAT-P-6b. En voor zowel de ster als de planeet is men op zoek naar een nieuwe naam. Aan de naam zijn wel wat regels gebonden. Zo mag het geen commerciële naam zijn, geen merknaam, of een verzonnen naam. Vernoeming naar een persoon mag, maar die persoon moet wel voor 1919 overleden zijn. Ook namen van diersoorten is niet toegestaan.

Niet leefbaar

Leuk zo’n cadeau, maar het is niet dat we er een vakantiebestemming bij hebben gekregen. De planeet bevindt zich namelijk op ruim 900 lichtjaren van de aarde. De HAT-P-6 is vergelijkbaar met Jupiter in ons zonnestelsel, maar dan nog veel groter. De temperatuur loopt er op tot vele duizenden graden, dus leven is er niet mogelijk.

Meer dan 6000 inzendingen

Tot 30 september kon iedereen een suggestie indienen. Het Nationale Comité van Sterrenkundigen heeft naar aanleiding van de inzendingen een lijst samengesteld. Er zijn maar liefst 6000 suggesties binnengekomen. Daaruit is een verkorte lijst gemaakt en op die namen kunnen we nog stemmen.

De namenlijst ziet er als volgt uit:

  • Nachtwacht – Sterrennacht (Naar de schilderijen van Rembrandt en Van Gogh)
  • Nijntje – Moederpluis (Naar de figuren van Dick Bruna)
  • Brandaris – Vuurduin (Naar Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland en staat op Terschelling. Vuurduin is de vuurtoren van Vlieland)
  • Cruquius – Leeghwater (Naar pioniers in de strijd van Nederland tegen het water)
  • Exomna – Hurstrga (Naar Nederlandse godinnen)

U kunt stemmen tot en met 31 oktober 2019. In december 2019 wordt bekend gemaakt welk van deze namen de HAT-P-6 en HAT-P-6 b krijgen.

Lees ook: Bedenkt u de nieuwe namen voor planeet en ster HAT-P-6 en HAT-P-6 b?

(Bron: Archief / Volkskrant / Astronomie.nl)

Geef een reactie