nieuwe namen

Bedenkt u de nieuwe namen voor planeet en ster HAT-P-6 en HAT-P-6 b?

De Internationale Astronomische Unie (IAU) bestaat in 2019 100 jaar en om dat te vieren heeft elk land dat lid is een ster (en bijbehorende planeet) gekregen. Nederland is eigenaar geworden van ster HAT-P-6 en de bijbehorende planeet HAT-P-6 b. Zowel ster als planeet zijn op zoek naar een nieuwe naam en u mag deze verzinnen. 

Zo gaat het benoemen in zijn werk

Het hernoemen van HAT-P-6 en HAT-P-6 b gaat als volgt: Nederlanders kunnen tot 30 september hun suggestie toesturen via de website astronomie.nl. Daarna buigt een speciaal comité zich over de ingestuurde namen en wordt een voorselectie gemaakt. Vervolgens komt er een stemronde waaraan iedereen kan meedoen. Uiteindelijk wordt de uitslag van deze stemronde gedeeld met het IAU en wordt hier bepaald welke namen de ster en de planeet krijgen. In december 2019 worden de nieuwe namen van HAT-P-6 en HAT-P-6 b bekend gemaakt.

Dit zijn de regels

Wilt u meedoen aan de benoeming van de ster en de planeet? Lees dan eerst de regels door, want het is wel de bedoeling dat de namen aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moeten beide namen bij elkaar passen en mogen zij geenszins beledigend zijn. Ook mogen de namen niet commerciële zijn, waardoor merknamen dus zijn uitgesloten. Verzonnen namen zijn ook niet toegestaan. Vernoeming naar mensen mag welke, maar alleen als deze persoon voor 1919 is overleden. Verder is het belangrijk dat de naam goed uit te spreken is en dat u zich niet laat inspireren door uw huisdier. Namen van dit soort dieren mogen niet ingediend worden. De rest van de geldende regels kunt u teruglezen op de website van de namenverkiezing.

Vernoeming naar personen

Het is niet de eerste keer dat een ster een planeet een naamsverandering ondergaan. In 2015 wordt de ster 55 Cancri uit het sterrenbeeld kreeft omgedoopt tot Copernicus. Copernicus is een verwijzing naar de Poolse wiskundige en astronoom Nicolaas Copernicus die van 1473 tot 1543 leeft. Hij wordt gezien als de ontdekker van het zogenoemde heliocentrische model, een baanbrekende theorie die er vanuit gaat dat de zon het middelpunt is van het zonnestelsel.

Overigens is het sterrenbeeld waartoe de ster en planeet HAT-P-6 en HAT-P-6 b behoren ook vernoemd naar een (fictief) persoon. Zij maken deel uit van het sterrenbeeld Andromeda, een personage uit de Griekse mythologie.

Meer weten over de sterrenbeelden u allemaal kunt waarnemen in het heelal? Wetenschapsjournalist Govert Schilling kan u er alles over vertellen.

(Bron: IUA, RTL Nieuws)

Geef een reactie