Loeki de Leeuw voor even terug op tv

Reclame-icoon Loeki de Leeuw is al even met pensioen, maar op 30 januari 2019 laat de leeuw weer even van zich horen. Het bekende personage is eenmalig te zien in het STER-reclameblok voor het Achtuurjournaal. Kijkers zullen een gloednieuw filmpje van Loekie zien dat nog nooit is vertoond op de Nederlandse televisie.

Petitie voor Loeki

Een woordvoerder van STER, de organisatie die verantwoordelijk is voor reclame op de publieke omroep, heeft dit laten weten in het NPO Radio 2-programma Jan-Willem Start Op van dj Jan-Willem Roodbeen. Dit programma start nog geen week geleden een petitie om de van de tv verdwenen Loeki terug te brengen. STER belooft bij 10.000 ondertekeningen na te denken over een terugkeer van Loeki. Dit aantal wordt al in de eerste dag bereikt. Dat Loeki eenmalig terug is op tv, heeft volgens de woordvoerder niets te maken met de petitie.

700 Loeki’s

Loeki de Leeuw is van 1972 tot 2004 een vaste waarde op de Nederlandse televisie tijdens de reclameblokken op de publieke omroep. In de filmpjes maakt Loeki van alles mee en gaat er ook vaak iets mis. Zodra er iets mis gaat zegt Loeki vaak ‘asjemenou’. In totaal zijn er 7000 Loeki-filmpjes gemaakt. U kunt er 150 terugzien in de video hieronder.

Niet meteen enthousiast

Loeki is een waar tv-icoon, maar in 1972 zijn adverteerders niet blij met zijn komst. Zijn doel is om de acceptatie van reclame onder het tv-kijkende publiek te bevorderen, maar de adverteerders denken dat hij alle aandacht zal opeisen, waardoor hun boodschap niet meer gezien wordt. Deze angst blijkt onterecht, want Loeki vervult zijn taak uitstekend en wordt al snel heel populair. Uit onderzoek dat is gehouden aan het begin van de jaren 2000 blijkt dat 97 procent van de Nederlanders weet wie Loeki is. In 2004 verdwijnt het leeuwtje echter van de tv, omdat het maken van zijn filmpjes te duur wordt. Het is immers gemeenschapsgeld waarmee deze worden gemaakt. Sinds hij van de buis is gehaald klinkt regelmatig de roep om hem terug te brengen op tv, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Wellicht dat hier binnenkort verandering in komt, want de STER gaat nu dus weer nadenken over nieuwe Loeki-filmpjes. De oude filmpjes zullen nooit meer op tv te zien zijn, want de beeldkwaliteit daarvan is te slecht.

1,4 miljoen kijkers zien terugkeer Loeki

De terugkeer van Loeki de Leeuw op televisie is woensdagavond gezien door zo’n 1,4 miljoen mensen. In het nieuwe filmpje, gemaakt door de dochter van geestelijk vader Joop Geesink, is Loeki als dj te zien. Ook Loeki’s beroemde uitspraak “Asjemenou” is erin verwerkt. Voor de ‘asjemenou’ van Loeki is oud audio-materiaal van Joop Geesink gebruikt, die naast de bedenker van Loeki ook degene is die de stem van Loeki vroeger ingesproken heeft.

(Bron: Eindhovens Dagblad, NOS, archief)

Geef een reactie