Gespot: een wit-zwarte wild zwijn big

Een bijzonder moment voor boswachter André Donker van Natuurmonumenten. Hij zag dinsdag 29 maart 2016 een wit-zwarte wild zwijn big. Dit is uniek, want de laatste keer dat zo’n soort big gesignaleerd werd was in 2007. Het biggetje is gezien in natuurgebied Vierhouten op de Hoge Veluwe.

Friesling

Zo heel af en toe laat de natuur zien hoe dicht wilde zwijnen verwant zijn aan de tamme varkens. Ooit waren wilde zwijnen de stamouders. Vanwege goede eigenschappen van de wilde zwijnen werden ze vroeger expres ingekruist en af en toe zien we dat terug. Dat blijkt uit de geboorte van de wit-zwarte friesling, zoals de biggen eigenlijk heten. De big verliest na verloop van tijd de wit-zwarte haren en krijgt daar de kenmerkende bruin-zwarte haren voor terug.

Waardevolle wroeters

Wilde zwijnen hebben een waardevolle rol in de natuur. Volgens André Donkers is het uniek wat zij doen: “Het grazen van de dieren dat kennen we, maar wilde zwijnen wroeten. Wroeten is belangrijk voor de natuur. Door de bodem los te wroeten ontstaat er ruimte voor nieuwe planten om te kiemen en bomen om te groeien.” Op het filmpje hieronder is de pasgeboren friesling te zien.

Geef een reactie