Nacht van de Nacht

Donker in Nederland tijdens Nacht van de Nacht 2018

Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld, maar op zaterdagnacht 27 oktober 2018 gaat tijdens de 14e editie van de Nacht van de Nacht op heel veel plekken in ons land het licht uit.

Extreem licht

Vanuit de ruimte is zichtbaar dat Nederland ten opzichte van de ons omringende landen extreem oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Overal om ons heen brandt licht wanneer het donker is. Zo worden bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen, garages, kassen, monumenten en reclameborden de gehele nacht door verlicht. Hoe licht het op de wereld is, kunt u bekijken op een speciale website daarvoor.

Lichten gedoofd

Tijdens de Nacht van de Nacht wordt hier aandacht voor gevraagd. Honderden gemeenten en bedrijven doven hun verlichting en ruim 600 maatschappelijke organisaties, clubs en bedrijven organiseren evenementen in het duister. Restaurants serveren hun maaltijden bijvoorbeeld bij kaarslicht er worden nachtelijke wandelingen georganiseerd en er worden muziekvoorstellingen gegeven in het donker. Benieuwd wat er allemaal te doen is tijdens de Nacht van de Nacht op 27 oktober? Alle activiteiten vindt u bij elkaar op de website van het evenement.

Er is ook goed nieuws

Met de Nacht van de Nacht voor de deur is er dit jaar ook goed nieuws te melden. In veel Nederlandse steden is het ondanks openbare straatverlichting en lichtreclame geleidelijk donkerder aan het worden. Dat blijkt uit onderzoek in de 54 grootste steden. Het Groningse Stadskanaal, Dronten (Flevoland), Emmen (Drenthe) en het Friese Heerenveen zijn de steden met relatief de meeste duisternis. Steden die juist het meeste licht verspreiden zijn Amsterdam en het gebied waarin Delft, Den Haag, Zoetermeer, Rotterdam liggen.

Keerpunt

Bij het onderzoek is de afgelopen 6 jaar gekeken naar het opgaande licht, vanaf grote hoogte gemeten door de satelliet Suomi NPP. “Na jaren lang ieder jaar lichter te zijn geworden lijkt Nederland op een keerpunt beland”, melden de Natuur- en Milieufederaties donderdag 25 oktober. In Flevoland, Gelderland en Friesland liggen de steden waar de lichtuitstoot het snelst afneemt, in steden in Overijssel, Drenthe en Groningen neemt de lichtuitstoot relatief het meest toe.

Dimmen en doven waar het kan

Of Nederland de komende jaren donkerder wordt, hangt volgens de federaties in grote mate af van bedrijven. Gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat zorgen al dat er “gedimd en gedoofd wordt waar het kan. Maar door de lage kosten van led-verlichting zijn sommige bedrijven geneigd de verlichting en reclames de hele nacht aan te laten”, aldus een woordvoerder.

Kijk om alvast in de stemming te komen onderstaande video met prachtige beelden van fotograaf en Nacht van de Nacht-ambassadeur Johan van der Wielen:

(Bron: ANP, Nacht van de Nacht)

Geef een reactie