Dodelijk merel-virus velt talloze vogels

In Nederland is het voor merels dodelijke Usutu-virus opgedoken. Bij de Vogelbescherming zijn veel meldingen uit Gelderland, Noord-Brabant en Limburg binnengekomen over dode vogels.

Muggen

Het Usutu-virus komt oorspronkelijk uit Afrika en het wordt overgebracht door muggen. Vermoedelijk is het virus via trekvogels naar Europa overgebracht, waar het 2001 voor het eerst opdook in Oostenrijk, aldus de Vogelbescherming. Vanuit daar verspreidde het zich over Europa.

Massale merel-sterfte in Duitsland

In Duitsland sloeg het virus in 2012 hard toe. Meer dan 300.000 merels lieten toen het leven. In sommige Duitse steden verdwenen de merels uit praktisch alle tuinen en parken. Sindsdien waart het virus nog steeds rond in Europa en de laatste jaren ook in Nordrhein-Westfalen, de Duitse deelstaat die aan Nederland grenst. Dat het virus uiteindelijk ons land zou bereiken was volgens de Vogelbescherming dan ook onvermijdelijk en helaas heeft het virus in augustus het oosten van ons land bereikt.

Geen gevaar voor mensen

Het is zeer uitzonderlijk dat mensen besmet raken. In Europa zijn tot nu toe 5 patiënten met het Usutu-virus bekend, ondanks grootschalige uitbraken bij vogels. Bij 3 van deze patiënten was het immuunsysteem verzwakt.

Zieke vogels herkennen

Een besmette merel is vaak gemakkelijk te herkennen. Ze zien er ongezond en verzwakt uit, hebben evenwichtsstoornissen en kunnen soms moeilijk vliegen. Eenmaal besmet sterft de vogel binnen 2 tot 3 dagen. Mensen kunnen helaas weinig doen om de merels te beschermen of besmetting te voorkomen. De verwachting is wel dat de merels uiteindelijk immuniteit tegen het virus zullen ontwikkelen.  Ook laplanduilen en huismussen zijn gevoelig voor het virus, andere soorten vogels gelukkig veel minder.

Melden

Wie een net gestorven merel vindt, kan dit melden bij het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht. Zo kan er een goed beeld verkregen worden van de omvang van de uitbraak.

(Bron: ANP, vogelbescherming.nl)

Geef een reactie