tuinvogeltelling

Tuinvogeltelling 2018

Wordt het wederom de mus of wint de koolmees dit jaar? Het zal er net als voorgaande jaren om spannen. In het weekend van 27 en 28 januari 2018 is het weer de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling. Dit keer een feestelijke editie, want de tuinvogeltelling bestaat 15 jaar!

Ontwikkeling tuinvogels

De Vogelbescherming wil met de tuinvogeltelling een beeld krijgen van de stand van het aantal vogels in Nederland. Samen met de resultaten van voorgaande jaren en met andere tellingen, levert dit informatie over de ontwikkeling van de tuinvogels. Daarnaast hopen ze mensen bewust te maken van en enthousiast te krijgen voor de natuur en de vogels.

Hoe doet u mee?

Tel op 27 of 28 januari een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Degene die overvliegen tellen niet me. Noteer de soorten vogels die u ziet op uw balkon of in uw tuin. Tel ze niet op, maar geef alleen het hoogste aantal door die u tegelijk ziet. Dus ziet u het ene moment 3 mussen en het volgende moment 5, geef dan  de 5 mussen door. Maak eventueel een foto met uw telefoon om later nog eens rustig het aantal vogels te tellen.

Voor het tellen van vogels op uw balkon geldt hetzelfde als in de tuin. Tel gedurende 30 minuten de vogels die u op uw balkon ziet. De soorten die overvliegen tellen ook hier niet mee. Grenst uw balkon aan dat van uw buren, spreek dan eventueel af waar de grens ligt om dubbelingen te voorkomen.

Vogeltellijst en een app

De meeste vogels zijn ’s ochtends vroeg actief. Om veel te tellen moet u dus vroeg uit de veren. Het is voor de telling niet van belang of het een mannetje of vrouwtje is. En kunt u wel wat hulp bij het herkennen gebruiken, dan heeft de Vogelbescherming een handig overzicht van verschillende vogelsoorten op de website. Wilt u de vogels die u heeft gezien op papier noteren? Gebruik hiervoor de vogeltellijst (Pdf). De telling kunt u vervolgens doorgeven op de website van de Vogelbescherming.  De tuinvogeltelling heeft ook een app. In de app vindt u 93 soorten vogels en het biedt de mogelijkheid om het hele jaar door de vogels in uw tuin te tellen. De app is gratis te downloaden en geschikt voor iPhone en Android.

(Bron: Vogelbescherming Nederland)

Geef een reactie