puppies

Dierenarts Frank over puppy’s en hoe u ze gezond houdt

In onze webserie Dierenarts Frank zien we Frank en Tjitske voornamelijk koeien en ander grootvee behandelen, maar in de jongste aflevering draait het allemaal om hondenpups.  In de video is te zien dat Frank de puppy’s inent en chipt. Maar waarom moet dit eigenlijk? 

Inenten

Wie de eigenaar is van een jong hondje, doet er goed aan om het dier in te laten enten, want jonge honden zijn vatbaar voor verschillende ziektes. Dierenarts Frank legt uit welke ziekten er op de loer liggen: “Bij puppy’s komen een aantal ziekten voor, onder andere de hondenziekte en de parvo-infectie. Hondenziekte is een dodelijk virus en bij parvo krijgen ze erge diarree waar de dood aan kunnen gaan. Door ze met 6-7 weken in te enten voorkom je dat ze die ziektes krijgen.”

Chippen

In de aflevering met de puppy’s chipt Frank de hondjes ook direct. Dit is vanaf 2013 wettelijk verplicht voor alle honden en moet gebeuren binnen 7 weken na de geboorte en binnen 8 weken moet de ingebrachte chip geregistreerd worden. Dit chippen gebeurt om malafide zaken rondom het fokken en houden van honden tegen te gaan. Door de chip is het dier altijd traceerbaar, dus als een hond is slechte toestand wordt aangetroffen, is het altijd te achterhalen wie de eigenaar is.

In eerdere aflevering van Dierenarts Frank behandelen Frank en Tjitske schapen, duiven en koeien. De hele serie kunt terugkijken op de pagina van Dierenarts Frank.

Geef een antwoord