Duur 34:51
Gepubliceerd op 21 juli 2016

Baardmannetjes: Leuvenumse Bossen

In deze aflevering bezoeken de Baardmannetjes de Leuvenumse Bossen; een perfect gebied om de middelste bonte specht tegen te komen. Althans, dat is de bedoeling van Hans. Maar 1 van zijn 600 andere lievelingsvogels is natuurlijk ook goed.

Aaneengesloten gebieden

Op de noordelijke Veluwe, tussen Harderwijk en Nunspeet, ligt het 2.267 hectare grote gebied van de Leuvenumse Bossen. In het natuurgebied zijn 4 aaneengesloten gebieden met bossen, heide en stuifzand te vinden. Elk hebben zij hun eigen karakter, flora en fauna:

 • Het Hulshorsterzand met stuifzandvlaktes met hoge zandduinen
 • Leuvenhorst met grove dennenbossen op voormalig stuifzand
 • Het Leuvenumse Bos met gevarieerd bos doorsneden door een laaglandbeek
 • Het Cyriasische veld met droge heidevegetatie

 

leuvenumse_bos3

Routes

Er leiden vele routes van verschillende lengtes door het gebied, die vrij toegankelijk zijn. Voor mindervaliden is er een fraai rolstoelnatuurpad, bereikbaar vanaf de Poolseweg. Op de meeste plaatsen kunt u ook met uw hond terecht, behalve in het Cyriasische Veld.

Dieren

In het gebied komt veel wild voor, zoals reeën, edelherten en wilde zwijnen. Dankzij dood hout dat blijft liggen zijn de Leuvenumse bossen daarnaast een waar voedselparadijs voor bodemdiertjes, insecten en paddenstoelen. Insecteneters zoals de door Hans zo beminde specht, wild zwijn en das komen hier weer op af. Op open plekken in het bos groeien varens. Reeën en herten vinden hier beschutting en voedsel. In de holtes in oude bomen huizen boommarters, verschillende soorten spechten en uilen.

Stuifzand

Zowel de temperatuur als de vochtigheid kan in het losse zand van het stuifzand sterk schommelen. De planten en dieren die hier leven hebben zich aangepast aan deze extreme omstandigheden en komen vaak alleen in stuifzanden voor. Ze hebben bijzondere namen als mierenleeuw en girafje. Als het stevig waait in het gebied stuift het zand over de vlakte. Roken wordt dat daar genoemd, omdat het door het fijne zand lijkt of het gebied in de brand staat.

Hans Dorrestijn over de kwartelkoning

Baardmannetje Hans Dorrestijn is een echte vogelliefhebber. Hij neemt u graag mee in de wereld van de vogelaar. Hans vertelt, zoals alleen hij dat kan, over vogels waar hij u bekend mee wil maken. De specht is gesignaleerd. Maar er is nog een vogel waar Hans u nader kennis mee wil laten maken. Deze week: de kwartelkoning. Bekijk de video!

Dit natuurgebied is te zien in Baardmannetjes op donderdag 21 juli 2016.

(Bron: Natuurmonumenten)

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Elvira.rosema@planet.nl says:

  Heerlijk vanavond weer een nieuwe serie van de Baardmannetjes. Kom maar op met de Kneu,etc etc.

 2. herfstbloem says:

  Heb weer genoten van de uitzending..
  Fantastisch!! Leerzaam maar ook met humor.
  Top!!

Bekijk ook

Meer