Afgevallen blad

Afgevallen blad kan het beste in de tuin blijven liggen

Uw tuin winterklaar maken? Liever niet! Nog even en de blaadjes dwarrelen weer in groten getale onze tuinen binnen. Menigeen krijgt daar jeukende handen van en ruimt ze meteen op. Maar dit is voor zowel het dierenleven als de planten in uw tuin niet de beste keuze.

Natuurlijke beschutting

Afgevallen blad biedt een natuurlijke beschutting voor kleine dieren in de tuin. Spinnen, insecten, maar ook wormen gebruiken het als schuilplaats en door van de bladeren te eten, zetten ze die om tot compost, wat weer ten goede komt van de bodem. Bovendien zijn de vogels gebaat bij zoveel mogelijk beestjes in de tuin, die zij ’s winters kunnen eten. Bij strenge vorst hebben zij erg veel energie nodig om warm te blijven.

Zaden

Als u het blad in de tuin laat liggen en daarnaast niet te rigoureus te werk gaat met het verwijderen van uitgebloeide bloemen en zaden, zijn de vogels helemaal blij met u. Ook zaden gebruiken zij namelijk graag als voedsel. Mocht het voor de plant beter zijn de zaden wel te verwijderen, dan zou u de afgeknipte stelen tijdens de winter op de grond kunnen laten liggen.

Grasveld

Natuurlijk hoeft u het blad niet overal te laten liggen. Op paden en de stoep kan het voor gladheid zorgen. En ook van uw grasveld kunt u ze beter wel verwijderen, aangezien ze anders voor gele of kale plekken kunnen zorgen. Het verwijderde blad kunt u dan weer over uw borders verdelen.

Vaste planten

Niet alleen het dierenleven in de tuin is u dankbaar als u in het najaar niet teveel opruimt. Kweker en hovenier Krijn Spaan vertelt u bij de groentips van oktober dat ook de planten in uw tuin hierbij gebaat zijn. Het blad heeft een beschermende werking tegen de vorst en als u uw vaste planten niet nu, maar pas in het voorjaar afknipt, zijn zij beter beschermd tegen het winterweer. Nu afknippen staat netter, maar kan ervoor zorgen dat zij de winter niet overleven.

(Bron: vogelbescherming.nl, Krijn Spaan)

Geef een reactie