maan

2019 wordt het jaar van de maan

Het is pas 2 januari 2019, maar er is nu al met zekerheid te zeggen dat 2019 het jaar van de maan wordt. Verschillende ruimtevaartorganisaties hebben maanmissies op de agenda staan en op 20 juli 2019 is het precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens ooit voet op de maan zet.

Projecten van NASA

Bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben ze zin in 2019. “Op dit moment is er bij de NASA meer op komst dan we in jaren gezien hebben”, zegt NASA-directeur Jim Bridenstine op de nieuwswebsite Business Insider. Zo is NASA van plan om een ruimtesonde langs de zon te laten vliegen en bereikt een andere ruimtesonde op 1 januari 2019 al het hemellichaam Ultima Thule, het verste object dat de mensheid ooit heeft proberen te bezoeken. Daarnaast wil NASA een maanmissie faciliteren die al in 2019 moet plaatsvinden. Omdat het puur om een faciliterende rol gaat, is NASA nu bezig met het werven van bedrijven die de missie daadwerkelijk gaan uitvoeren.

Maanmissie vanuit China

Niet alleen in Houston, waar het hoofdkantoor van NASA staat, zijn ze druk bezig met de maan. Ook in China is het hemellichaam gesprek van de dag. China heeft in het verleden al verschillende onbemande maanmissies uitgevoerd en is van plan om in 2019 het eerste land te worden dat op de achterkant van de maand landt. De landing maakt deel uit van het maanonderzoeksproject Chang’e, dat al 12 jaar loopt.

China

In het Nationaal Museum in Beijing staat een model van het ruimtevoertuig waarmee de Chinezen een van hun eerdere maanreizen maakten.

India en Israël

In India zijn wetenschappers ook druk bezig met het voorbereiden van een 2e Indiase maanmissie, de Chandrayaan-2. Daarnaast wordt er door het Israëlische bedrijf SpacelL ook gewerkt aan een maanmissie. Als alles volgens planning verloopt is SpacelL in januari 2019 de eerste particuliere organisatie ooit die naar de maan gaat.

SpacelL

Israëlische wetenschappers presenteren hun ruimtecapsule die binnenkort naar de maan zal vliegen.

Jubileum eerste bemande maanmissie

Ook is er in 2019 volop aandacht voor het 50-jarig jubileum van de eerste bemande maanlanding. Op 20 juli 1969 landt de ruimtecapsule Apollo 11 op de maan en worden Neil Armstrong en Buzz Aldrin respectievelijk de eerste mensen die ooit voet op de maan zetten. Hieronder ziet u een liveverslag van de maanlanding en hoort u Neil Armstrong praten met de toenmalige president Nixon.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Maanlanding

Neil Armstrong is op 20 juli 1969 de eerste man op de maan.

Over de historische maanlanding is de film First Man gemaakt, die in oktober 2019 uitkomt in Nederland.

(Bron: Business Inside, ANP, YouTube, IMDB, archief, NPO Radio 1)

Geef een reactie