Verkiezingen 2023 tv radio uitzendingen

Zo kunt u de verkiezingen op tv en radio volgen: en bent u bij de live radio-uitzending in Sittard?

De verkiezingskoorts nadert zijn kookpunt, want op woensdag 22 november 2023 mogen we naar de stembus. Hoe kunt u deze verkiezingen thuis volgen, inclusief aanloop en nasleep? We zetten de belangrijkste kijk- en luistertips op een rij.

NOS slotdebat

Van RTL en EenVandaag tot SBS en Het Jeugdjournaal, de lijsttrekkers van de grootste en kleinere partijen hebben al meerdere debatten met elkaar gevoerd. In de avond voor de Tweede Kamerverkiezingen, dinsdag 21 november 2023, komen ze een laatste keer bij elkaar. De NOS verdeelt het traditionele slotdebat in 2 delen. Vanaf 19.00 uur leidt Winfried Baijens het openingsdebat op NPO 1. Na het achtuurjournaal, vanaf 20.30 uur, gaan de lijsttrekkers van de 9 grootste partijen in debat, met Rob Trip als gespreksleider. Xander van der Wulp, Marleen de Rooy en Gerri Eickhof houden de vinger aan de politieke pols in de YouTube-serie Rondje Binnenhof.

NPO Radio 1: Laat je stem horen

Op de dag van de verkiezingen zelf, woensdag 22 november 2023, zijn de stembureaus van ’s ochtends 7.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur geopend. Onder meer het Anne Frank Huis, het Mariniersmuseum en diverse bioscopen fungeren als stemlokaal, zoals MAX vakantieman in dit artikel uitlegt. NPO Radio 1 zendt de gehele dag de verkiezingsspecial Laat je stem horen uit, met uitzendingen van de verschillende omroepen. Tussen 12.00 en 16.00 uur kunt u de speciale verkiezingsuitzending van Omroep MAX en BNNVARA beluisteren, live vanuit het Toon Hermans Theater in Sittard. Jurgen van den Berg (Villa VdB, Omroep MAX) en Natasja Gibbs (BNNVARA) nemen de presentatie voor hun rekening, Frans Pollux en Marcel Harteveld zorgen voor de livemuziek. Verder zijn de vaste Villa VdB-rubrieken Nieuwssnipper en Terug naar Toen ook in deze uitzending te horen.

Bent u erbij in Sittard?

U kunt deze live-uitzending in Sittard bijwonen. Via dit formulier kunt u zich van tevoren aanmelden, al is dit niet verplicht. Er is namelijk een vrije inloop in het Toon Hermans Theater, waar ook een stemlokaal is gevestigd. Na het uitbrengen van uw stem kunt u dus, geheel of gedeeltelijk, aanwezig zijn bij de uitzending.

Verkiezingen stemmen woensdag
Lees ook: Hoe zit het? Waarom zijn verkiezingen vrijwel altijd op woensdag?

Tijd voor MAX

De woensdaguitzending van Tijd voor MAX gaat om 17.10 uur van start op NPO 1. Uiteraard blijven de verkiezingen hierin niet onbesproken. Kees Boonman, vaste politieke commentator, bespreekt de laatste ontwikkelingen. Communicatiewetenschapper Rens Dietz gaat in op de campagnemuziek die de partijen gebruiken. Het muzikale comedyduo Maartje & Kine sluit af met een eigen verkiezingslied.

Uitslagenavond op NPO 1 en NPO Radio 1

In de avonduren komen de uitslagen van de verkiezingen 1 voor 1 binnen. Zoals altijd neemt de NOS de uitslagenavond en -nacht voor zijn rekening. Vanaf 20.30 uur tot 1.00 uur kunt u afstemmen op NPO 1 of NPO Radio 1 voor NOS Nederland Kiest: De Uitslagen. Rob Trip en Simone Weimans presenteren de televisie-uitzending, met politiek verslaggevers Xander van der Wulp, Marleen de Rooy en Arjan Noorlander aan hun zijde. Malou Petter neemt plaats bij het uitslagenscherm. Op de radio zijn Mark Visser, Tijs van den Brink, politiek verslaggever Wilma Borgman en hun gasten te horen.

Uitslagenochtend op NPO 1 en NPO Radio 1

Op donderdag 23 november 2023, daags na de verkiezingen, pakt de NOS vroeg op de dag de draad weer op. Saïda Maggé presenteert de uitzending op NPO 1. Politiek verslaggever Albert Bos duidt de binnenkomende uitslagen en Malou Petter is opnieuw van de partij. Tegelijkertijd staat het NPO Radio 1 Journaal in het teken van de verkiezingen. Astrid Kersseboom is de presentator van dienst en krijgt versterking van politiek verslaggever Wilco Boom. De tv-uitzending op NPO 1 is van 6.30 uur tot 10.00 uur, het NOS Radio 1 Journaal van 6.00 tot 9.30 uur.

(Bron: NOS, Tijd voor MAX, NPO Radio 1. Foto: Sander Koning/ANP)

Geef een reactie