yorick van norden

Yorick van Norden over het beste van de jaren 70

De Week van de Jaren 70 is in volle gang op NPO Radio 5. Iemand die luisteraars vaak voorbij zullen horen komen tijdens deze themaweek is singer-songwriter Yorick van Norden. In het MAX-radioprogramma De MAX! speelt hij jaren 70-klassiekers én voorziet hij deze van interessante feitjes. Wij bellen hem en vragen waarom hij de jaren 70 zo’n bijzonder muzikale decennium vindt.

Yorick, na de Week van de Jaren 60 voorzie je nu ook de Week van de Jaren 70 van een muzikale omlijsting. Ben je net zo gek op muziek uit de jaren 70 als op die uit de sixties?
“Absoluut. Mijn favoriete periode uit de popmuziek is denk ik 1966 tot 1973. Dat is voor mij het gouden tijdperk. Hoe de liedjes toen in elkaar zaten, hoe het klonk, de opnametechnieken die gebruikt werden: het klopte allemaal precies. Later in de jaren 70 werd muziek steeds gestileerder en commerciëler. Dat hoor je in de muziek die gemaakt is tussen 1966 en 1973 nog niet zo, waardoor het heel echt klinkt.”

Zijn er bands of artiesten die het muzikale aspect van de jaren 70 voor jou belichamen?
“Voor mij persoonlijk zijn dat Paul McCartney, David Bowie en mensen als Randy Newman en Harry Nilsson. Ook Crosby, Stills, Nash en Young, zowel samen als solo. Dat zijn mijn favorieten, maar er gebeurt tijdens de jaren 70 zoveel op muzikaal gebied. In de vroege jaren 70 zie je heel erg de singer-songwriterbeweging, waar Crosby, Stills, Nash & Young een goed voorbeeld van zijn. Later in de jaren 70 komen er veel nieuwe genres bij zoals punk en disco. De stijlen volgde elkaar toen razendsnel op.”

In De MAX! ga je een aantal nummers spelen van jaren 70-artiesten. Heb je al een idee welke liedjes je gaat doen?
“Ik denk I keep a close watch van John Cale ga spelen, die in de jaren 60 lid is van The Velvet Underground. Hij is daarna een solocarrière begonnen en had niet echt hits, maar onder muziekliefhebbers is hij echt een hele grote. Ik denk dat ik ook Tight Rope van Leon Russell ga doen, wat ik echt een geweldige artiest vind. Ik zou ook graag iets van Harry Nilsson of Randy Newman willen doen, of een solonummer van 1 van The Beatles. Ik zit ook nog te denken over een nummer van Stephen Stills of iets van Elton John. Ik vind zijn lied Daniel heel erg mooi. En misschien doe ik wel Tubular Bells van Mike Oldfield.”

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Over de Week van de Jaren 70

De Week van de Jaren 70 is van 6 tot en met 12 april 2019 te horen op NPO Radio 5. Tijdens deze week besteden alle programma’s op de zender aandacht aan de themaweek en draaien zij alleen nummers uit de periode 1970-1979. Op 12 april wordt de Week van de Jaren 70 feestelijk afgesloten met de Toplijst van de Jaren 70, een door luisteraars samengestelde lijst met de beste nummers uit deze tijd. De nummer 1 van deze lijst is te horen in De MAX!. Yorick van Norden is op die dag dan ook niet te horen in het programma, maar wel op de overige 4 dagen van die week. Presentatoren Manuëla Kemp en Henkjan Smits bellen tijdens de Week van de Jaren 70 ook elke uitzending met een popjournalist die vertelt over een ontmoeting met een typische jaren 70-artiest.

De MAX! is elke werkdag van 18.00 tot 20.00 uur te horen op NPO Radio 5.

Beeld: website Yorick van Norden

Geef een reactie