Nederland op Film met Wim Daniëls

Wim Daniëls neemt kijker mee terug in de tijd met een nieuw seizoen Nederland op Film

Nederland op Film is terug! Een nieuw seizoen van de unieke documentaireserie, gemaakt met duizenden uren filmmateriaal van Nederlanders uit het gehele land. Nederland op Film, gepresenteerd door Wim Daniëls, is te zien vanaf vrijdag 9 augustus om 19.50 uur bij MAX op NPO 2.

Lagere school

Thema’s die in deze reeks voorbijkomen zijn onder meer de tijd op de lagere school, auto’s, onze gezondheid, die volledig is veranderd in een eeuw tijd en het ontdekken van het buitenland. Presentator Wim Daniëls neemt de kijker in 5 afleveringen mee door een eeuw grote en kleine Nederlandse geschiedenis.

Aflevering 1: De Nederlandse man – vrijdag 9 augustus om 19.50 uur bij MAX op NPO 2

In de 1e aflevering is het thema: De Nederlandse man. Hij heeft het niet makkelijk vandaag de dag, nog maar kortgeleden waren zijn positie en status onomstreden. Hij werkte hard, was de kostwinner van het gezin en werd verder op z’n weken bediend door z’n vrouw. Koken deed hij nooit, laat staan stofzuigen of ramen lappen. De kinderen lieten hem met rust als hij na een dag werken thuiskwam.

Jongens werden van kinds af aan opgevoed tot man. Ze werden geacht te stoeien, te rennen, met blokken en hijskranen te spelen. Fikkie stoken, voetballen en in bomen klimmen; jongens mochten niet huilen, ze moesten ‘sterk zijn’. Als de jonge man eenmaal zijn dienstplicht had vervuld, dan kon hij zich een ‘echte man’ noemen. In zijn schaarse vrije tijd zocht hij andere mannen op, waarmee hij mannendingen deed: een borrel in het café, vissen en praten over politiek.

Klassieke rolpatronen

Zo was het altijd geweest en niemand dacht dat het ooit zou veranderen. Maar dat gebeurde wel. Er kwamen barstjes in zijn bastion. Er begint iets te schuiven in de klassieke rolpatronen. De roep om emancipatie klinkt zachtjes, vanaf de jaren 60. De man mag ook wel eens helpen in huis, de kinderen naar bed brengen of voorlezen. We zien hem vaker aan de afwas, en hier en daar zelfs achter het fornuis. Dat gaat in de decennia daarna steeds verder. Met het veranderen van de echtscheidingswet zijn er ineens vrouwen die hun man verlaten, als hij niet meer voldoet.

Vrouwen blijken ook eigen geld te kunnen verdienen en zijn niet langer afhankelijk van hem. De Nederlandse man raakt er danig van in de war en in zekere zin is hij nog altijd niet over de schrik heen. De man moet op zoek naar een nieuwe identiteit. De gedwongen gedaanteverwisseling die de Nederlandse man heeft ondergaan is mooi in beeld te brengen aan de hand van films die gewone Nederlanders maakten.

Nederland op Film, vanaf vrijdag 9 augustus 2024, om 19.50 uur bij MAX op NPO 2.

(Foto: Omroep MAX) 

Geef een reactie