radio

Wereld Radio Dag: MAX-dj’s vertellen over hun liefde voor radio

Een dag waarop jaarlijks stil wordt gestaan bij het medium radio is 13 februari. Wereld Radio Dag is in 2011 in het leven geroepen door UNESCO en sinds 2012 is het een internationale dag geworden. Een mooi moment om met de dj’s van Omroep MAX te praten over dit prachtige vak.

De voorliefde voor radio

Want waarom willen ze graag bij de radio werken, toen ze nog jonger waren? Wie was hun voorbeeld? En wat is er zo leuk aan radio? Ron Brandsteder, Jurgen van den Berg, Jan Rietman, Bert Haandrikman en Sander Zwiep komen aan het woord.

Ron-Brandsteder-radioRon Brandsteder, begin jaren 70

Ron Brandsteder rolt de radio in

Als kind was NPO Radio 5-presentator Ron Brandsteder al geobsedeerd door de radio. Maar toch is hij een beetje per toeval zelf presentator geworden. Begin jaren 70 werkt Ron als platenplugger en moet hij ervoor zorgen dat bepaalde muziek gedraaid wordt op Hilversum 3, Veronica en Radio Noordzee.

Als Hugo van Gelderen, radio-dj en directeur bij Hilversum 3, Ron Brandsteder vraagt om 2 weken de Nederlandstalige Top 20 over te nemen, zit hij voor het eerst achter de microfoon. Daarna wordt hij gevraagd om ‘Cowboy Gerard’ (Gerard de Vries) te vervangen op diezelfde zender.

Jan-RietmanJan Rietman

Jan Rietman wordt per ongeluk presentator

NPO Radio 5-presentator Jan Rietman is eigenlijk een manusje-van-alles en producer bij de NCRV, wanneer alle presentatoren weggaan. Daardoor wordt hij gevraagd om Los Vast op Hilversum 3 te presenteren. En daar heeft hij zeker geen spijt van gehad. Hij hoopt nog lang door te mogen gaan met radio maken, “het leukste wat er is!”.

Jurgen-van-den-Berg-radioJurgen van den Berg

Jurgen van den Berg is al vroeg gefascineerd door de stemmen uit de radio

NPO Radio 1-presentator Jurgen van den Berg is als jongetje al gefascineerd door de stemmen die uit de radio komen. Door de geluiden kan hij van alles erbij verzinnen, bijvoorbeeld hoe iemand eruit ziet. Nu ligt dat anders, omdat er camera’s in de radiostudio’s hangen. Jurgen is al vroeg een muziekliefhebber. Hij luistert dan al veel naar de radio om nieuwe liedjes te horen.

Sander-ZwiepSander Zwiep, in 2004. Hij regelde de muziek tijdens een klassenavond.

Sander Zwiep speelt op school al ‘radio-dj’

De liefde voor radio zit er bij Sander Zwiep ook al vroeg in. Als er een themaweek op school is, loopt hij met een koptelefoon op, om ‘radio te spelen’. Bij de eindmusical krijgt hij de rol van presentator toegewezen. Op de middelbare school is hij veel met taal en muziek bezig. Dat kan hij nu mooi toepassen in het programma Maatwerk op NPO Klassiek. Zo heeft hij veel baat bij alle ‘prettig-strenge lessen van de docenten Duits, Frans en Latijn’.

Bert-Haandrikman-eerste-radioBert Haandrikman, op 13-jarige leeftijd met zijn allereerste radio.

Radio heeft een aantrekkingskracht op Bert Haandrikman

Radio heeft ook al in de jonge jaren van NPO Radio 5-presentator Bert Haandrikman een magische aantrekkingskracht. “De muziek, de stemmen en de verhalen die allemaal uit dat kleine kastje kwamen: fascinerend! Mijn opa maakte me ooit wijs dat ik het mannetje van de radio kon zien, als ik goed in de luidspreker van het toestel zou kijken. Ik geloofde dat. En ik wist vanaf toen dat ik dat mannetje van de radio wilde worden. Het Haandrikmannetje van de radio, haha!”

De voorbeelden van de radiopresentatoren

Wie waren de voorbeelden van deze heren? Voor Bert Haandrikman is dat overduidelijk Frits Spits. “Sprankelend, origineel en bevlogen. De manier waarop Spits een plaat kon aankondigen, vind ik nog altijd ongeëvenaard.” Ook Jurgen van den Berg heeft Spits in zijn lijstje staan. Maar ook nog andere namen: “Felix Meurders, Alfred Lagarde, Ferry Maat en Leo van der Goot. Maar ik was ook fan van de politieke verslaggevers van Met Het Oog Op Morgen: Kees Sorgdrager en Cees Gravendaal.”

Voor Jan Rietman is het Wolfman Jack, een Amerikaanse muziek-dj die bekendstond om zijn energie en persoonlijkheid. Sander Zwiep kiest als voorbeeld Ruud de Wild. “Zijn chaos en droge humor vind ik heerlijk. Te glad en te gemaakt hoeft van mij niet. Zelfrelativering, knipogen en humor vind ik veel fijner.” Ron Brandsteder heeft geen voorbeeld gehad, hij is er immers zo ingerold. “Bovendien kun je beter jezelf blijven, dan een voorbeeld nadoen.”

Wat is er zo leuk aan radio?

Op de vraag wat er zo leuk is aan radio, geven alle 5 de heren nagenoeg hetzelfde antwoord. Het is het allermooiste medium, waar met een klein clubje mensen gewerkt wordt aan de verbeelding van de luisteraar. Het spelen met muziek en de mooie verhalen maakt een bijzondere combinatie. En dat alles uiteraard voor degenen die luisteren. “Ik beschouw ze als mijn vrienden”, legt Bert Haandrikman uit. “Als je de luisteraars niet serieus neemt en alleen geïnteresseerd bent in je eigen verhaal, kun je beter op zolder plaatjes gaan draaien voor jezelf.”

Wat willen de presentatoren zelf nog bereiken?

Wat willen de heren zelf nog bereiken op het gebied van radio? Dat is heel uiteenlopend. Zo lijkt het Sander Zwiep, dagelijks te horen in Maatwerk op NPO Klassiek, leuk om nog eens op een ander tijdstip te presenteren. “Drivetime lijkt me geweldig. De ANWB mogen aankondigen voor zo’n krokante filelijst, fantastisch. Los van de files zelf natuurlijk.” Ron Brandsteder heeft geen wensen meer. “Wat ik nu doe bij MAX, is helemaal mijn ding. Live mooie muziek laten horen aan een kleine luisterschare op een relaxed tijdstip tussen 22.00 en 00.00 uur; Ron Wacht Op De Nacht.”

Jan Rietman, elke zaterdagochtend te horen in Wekker-Wakker-Weekend! op NPO Radio 5, hoopt vooral zo lang mogelijk door te gaan met radio maken. Want dat is volgens hem het leukste wat er is. Bert Haandrikman mocht in 2016 en 2018 verslag doen van de Olympische Zomer- en Winterspelen. “Vanaf zo’n mondiaal evenement zou ik heel graag nóg een keer radio willen maken.” Maar hij geniet ook zeker van het ochtendprogramma Goeiedag Haandrikman! Wat hij elke dag mag maken. “Het leven is vandaag. Ik pluk de dag. Maar de radio blijf ik altijd trouw.” En Jurgen van den Berg? Die wil ooit misschien de baas van een eigen radiostation worden. Tot die tijd is hij van maandag tot en met donderdag van 14.00 – 15.30 uur te horen in Villa VdB op NPO Radio 1

(Bron: De genoemde radiopresentatoren. Foto’s: Omroep MAX/Janita Sassen/Michel Schnater. Eigen foto dj’s zijn privébezit)

Geef een antwoord