Walking voetbal

Omroep: MAX

Duur: 0:03:27

Uitzending: wo 25 sep 2019 00:00

Steeds meer sporten geschikt gemaakt voor ouderen

Sporten speciaal voor ouderen zijn populair. Het bekendste voorbeeld is wandelvoetbal, maar van veel andere sporten is inmiddels ook een speciale wandelvariant. Zo kunnen ook oudere Nederlanders ze langer blijven beoefenen.

Bewegen is belangrijk

Genoeg bewegen is voor iedereen belangrijk, zo ook voor ouderen. het maakt het lichaam sterk en is ook nog eens goed voor de geestelijke gezondheid. Ook helpt bewegen om ziektes zoals dementie enigszins te stabiliseren. Onder meer door regelmatig te bewegen blijven mensen langer zelfredzaam en verbetert hun conditie. Daarnaast is sporten in teamverband ook goed voor de sociale contacten.

Speciale sporten voor ouderen

Hoewel in beweging blijven op latere leeftijd een goed idee is, is het niet voor iedereen mogelijk. Rennen gaat niet altijd meer zo goed en ook de reflexen worden slechter naarmate de leeftijd stijgt. Om sporten zo lang mogelijk toegankelijk te houden voor oudere Nederlanders, heeft het Nationaal Ouderenfonds een aantal wandelvarianten van bekende sporten gelanceerd. Onder de noemer OldStars walking football wordt een aantal jaar geleden het wandelvoetbal gepresenteerd. Inmiddels kan dit bij honderden voetbalverenigingen door het hele land worden gespeeld. In navolging van dit succes heeft de Nationale Ouderenbond het assortiment ouderensporten uitgebreid. Onder het programma OldStars Sport valt nu onder meer ook wandeltennis, wandelbasketbal, wandelhandel en wandelhockey.

De essentie van deze sporten is dat ze wandelend worden gespeeld, maar ook zijn er speciale regels voor fysiek contact.  Neem bijvoorbeeld het wandelvoetbal. Waar het bij de reguliere variant nogal hard aan toe kan agan op het veld, is het bij wandelvoetbal verboden om elkaar te tackelen.

OldStars Sport Festival

Wilt u kennismaken met 1 van deze sporten? Dan kunt u vandaag, op 25 september 2019, meedoen aan het eerste OldStars Sport Festival in Laren. Op het terrein van de Larensche Mixed Hockey Club (LMHC) en de Sportvereniging Laren (SV) worden allerlei sporten uit het OldStars-arsenaal voorgedaan. Bij SV begint het programma om 09.30 uur en kunt u vervolgens om 11.00 uur meedoen aan een clinic rondom wandelrugby. Om 14.00 uur kunt u aansluiten bij de clinic wandeltennis. Tussendoor wordt er ook een wandelvoetbaltoernooi gehouden op de velden van de vereniging.

Bij LHMC begint het programma om 10.00 uur en kunt u vanaf 10.30 uur meedoen aan een clinic wandelhockey.

WK Wandelvoetbal

Het is de eerste keer dat er een dergelijk evenement rondom zoveel wandelsporten wordt georganiseerd. Speciale wandelvoetbaltoernooien worden al wel eerder gehouden. Zo doet Nederland in 2018 mee aan het WK wandelvoetbal in Groot-Brittannië. De selectie bestaat dan onder meer uit oud-internationals Sjaak Swart en Kees Kist. De Nederlands wandelelftal weet uiteindelijk de 3e plaats ter veroveren.

In de video bovenaan dit artikel kunt u zien hoe zo’n wandelvoetbal wedstrijd in zijn werk gaat.

(Bron: archief, Nationaal Ouderenfonds, Gooi- en Eemlander)
(Video: Nick Preusterink)

Geef een reactie