Wegwijs in sociale media

Misschien heeft u bij uw (klein)kinderen de namen Pinterest, Twitter of Instagram al eens horen vallen. Als u denkt dat u helemaal van deze tijd bent met een profiel op Facebook, dan heeft u het mis. Er zijn tegenwoordig namelijk veel meer soorten sociale media populair. MAX Vandaag helpt u een handje op weg.

Pinterest

De naam zegt het eigenlijk al: het pinnen van uw interesses op een online prikbord. Met Pinterest kunt u borden aanmaken waar u beeldmateriaal op kunt plaatsen. Zie het als een knipselmap, die iedereen weleens heeft gemaakt. Maar dan kunt u deze plaatjes online documenteren. U kunt dus zelf afbeeldingen uploaden, maar ook andere al bestaande beelden die u op het internet hebt gevonden gebruiken. Daarnaast kunt u andere gebruikers volgen, de beelden die zij pinnen bekijken en deze weer via uw eigen prikbord delen. Dit heet ‘re-pinnen’. Pinterest biedt u ook de mogelijkheid om privéborden te maken. Als u het bijvoorbeeld niet prettig vindt dat anderen uw beelden zien, kunt u in alle privacy uw verzameld materiaal kwijt. De foto’s die u vindt op de prikborden lopen uiteen van interieur tot aan gerechten. Bekijk bijvoorbeeld ons eigen Heel Holland Bakt-account.

Twitter

Met Twitter kunt u kleine berichten de wereld insturen. Een ‘tweet’ mag maximaal uit 144 karakters bestaan. U kunt bijvoorbeeld vertellen wat u aan het doen bent of wat u zoal bezighoudt. Net als op Facebook heeft u een eigen tijdlijn waar berichten op verschijnen van personen die u volgt. Ook kunt u reageren op een tweet van een ander. Die gerichte berichten worden ‘mentions’ genoemd. Als u achter uw bericht een onderwerp met hashtag (#) toevoegt waar de tweet over gaat (bijvoorbeeld #regen), dan kunt u op dit woord klikken en verder zoeken. De meest voorkomende hashtags komen in de trending topic-lijst. Via Twitter kunt u live met MAX-programma’s meepraten, zoals bijvoorbeeld tijdens de serie Nooit Meer Alleen. Ook Omroep MAX heeft een Twitter-account.

Instagram

Dit sociale medium is gericht op het delen van foto’s. Die foto’s kunt u bewerken met filters, waardoor het beeld een andere uitstraling krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een zwart-wit bewerking of een laag waardoor de foto een ouderwetse uitstraling krijgt. Net als bij andere sociale media heeft ook Instagram een tijdlijn waar u de gedeelde foto’s van de accounts die u volgt krijgt te zien. Ook is het mogelijk om korte filmpjes van maximaal 15 seconden te plaatsen op Instagram. Onder de gedeelde foto’s en video’s kan worden gereageerd. Als u de foto mooi vindt, kunt u deze ‘liken’. Populaire gebruikers op Instagram worden steeds vaker ingezet door bedrijven om reclame te maken. Zij plaatsen dan een foto met een product of kledingstuk en omdat zij zo’n groot bereik hebben, krijgen ze hiervoor betaald. Op het Instagram profiel van Heel Holland Bakt vindt u veel lekkere baksels terug.

Bent u al actief op Pinterest, Twitter of Instagram?

Geef een antwoord

Reactie

    peter61j says:

    pinterest is erg goed veel ruimtevaart en het laatste nieuws over pluto en de iss
    erg mooie ruimtefoto,s