Matthaüs-Passion NPO Klassiek 2024

Week van de Matthäus-Passion op NPO Klassiek: wat kunt u zien, luisteren én zelf spelen?

Het meest geliefde klassieke muziekstuk, vaste nummer 1 in de Klassieke Top 400 en onlosmakelijk verbonden met de paasdagen: we hebben het natuurlijk over de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Radiozender NPO Klassiek besteedt van 24 tot 31 maart 2024 zelfs een hele week aandacht aan dit muzikale monument. Wat kunt u zoal zien en beluisteren?

Matthaüs-Passion op de radio

Traditiegetrouw is er een uitvoering van de Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging, live vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. NPO Klassiek doet op dinsdag 26 maart, vanaf 19.00 uur, verslag van de Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging. De Duitse Johanna Soller is de dirigent van dienst, als allereerste vrouw die deze prestigieuze taak op zich neemt. “Iemand moet de eerste vrouw zijn. Ik hoop vooral dat ik niet de laatste ben”, aldus Soller in gesprek met NRC.

Matthäus-Passion op televisie

In dit overzicht van NPO Klassiek vindt u de live-uitvoeringen van de Matthäus-Passion en andere passiemuziek, tussen 24 en 29 maart 2024. Daarnaast kunt u op de tv-zenders NPO 2 en NPO 2 Extra een aantal uitvoeringen zien. Op Goede Vrijdag (29 maart 2024) is het de beurt aan het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder leiding van dirigent Ton Koopman. De uitzending begint om 15.45 uur, direct gevolgd door de MAX-documentaire Maestro Ton Koopman: Gedreven door muziek.

Podcast: Matthäus en Meer dan Matthäus

Wat kunt u precies horen in het meesterwerk van Bach? Dat vertelt Carel den Hertog, violist en Matthaüs-kenner, in de tweedelige podcast Matthäus, gepresenteerd door Lex Bohlmeijer. Beide afleveringen kunt u hier vinden. Daarnaast is er in 2024 een nieuwe podcast, Meer dan Matthäus, waarin de Johannes-Passion centraal staat. Carel den Hertog en presentator Wilfred Kemp halen deze compositie uit de schaduw van zijn ‘grote broer’. De Johannes-Passion is minder bekend dan de Matthäus-Passion, maar heeft uiteraard genoeg te bieden. Wat maakt de compositie nu zo dramatisch, flitsend en ontroerend? Dat hoort u in de podcast.

Matthäus-Passion op YouTube

De Matthäus, zoals u hem nog nooit gehoord heeft! Eén van de bekendste uitvoeringen dateert uit 1939, uitgevoerd door het Concertgebouworkest onder leiding van Willem Mengelberg. Geluidstechnicus Jochem Geene heeft deze klassieke opname op spectaculaire wijze gerestaureerd, onder toeziend oog van Maatwerk-presentator Sander Zwiep. Hoe dit in zijn werk gaat, kunt u op het YouTube-kanaal van NPO Klassiek zien.

Wilt u Erbarme Dich zelf leren spelen?

Bespeelt u zelf een instrument, van altsaxofoon en piano tot viool en blokfluit? Dan kunt u zich wagen aan een eigen opvoering van Erbarme Dich. Op de website van NPO Klassiek vindt u de bijbehorende bladmuziek voor 17 verschillende muziekinstrumenten.

(Bron: Archief, NPO Klassiek, De Volkskrant, NRC. Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP)

Geef een reactie