Waarom u uw smartphone met waterschade beter niet in rijst kunt leggen

Uw telefoon glipt in het toilet, of krijgt een flinke plens water over zich heen. Op internet leest u vaak de tip om uw smartphone in een bak rijst te leggen. Dat zou het vocht eruit trekken. Toch is dit geen goede oplossing en het is in sommige gevallen zelfs schadelijk. In dit artikel leggen we uit waarom u beter geen rijst gebruikt, en wat u wél kunt doen als uw telefoon nat is geworden.

Rijst werkt nauwelijks én kan schade veroorzaken

Rijst kan inderdaad vocht opnemen, maar niet genoeg om een telefoon van binnen goed droog te krijgen. Het vocht dat in de kleine openingen of diep in het toestel zit, blijft vaak gewoon zitten. Daardoor lijkt de telefoon misschien even te werken, maar op de lange termijn kunnen onderdelen aangetast worden of kapotgaan.

Daarnaast kan rijst juist schade veroorzaken. Kleine stukjes rijst of rijststof kunnen in de oplaadpoort of speakeropening terechtkomen. Dit kan voor verstoppingen of storingen zorgen, vooral als u de telefoon weer probeert op te laden terwijl er nog vocht of rijstdeeltjes in zitten.

Smartphone melding oplaadpoort stof vocht
Lees ook: ‘Er is vocht gedetecteerd in uw oplader-/USB-poort’: wat moet u doen als u deze smartphonemelding krijgt?

Waterdicht is niet hetzelfde als waterbestendig

Veel moderne smartphones hebben tegenwoordig een IP-certificering, zoals IP67 of IP68. Dat betekent dat ze bestand zijn tegen een beetje water, bijvoorbeeld bij een korte onderdompeling. Maar dat wil niet zeggen dat ze volledig waterdicht zijn.

De waterbestendigheid geldt vaak alleen in gecontroleerde omstandigheden (schoon, zoet water, en geen koffie of zee- of chloorwater) en neemt af na verloop van tijd of bij beschadigingen. Een barst in het scherm of stof in de oplaadpoort kan er al voor zorgen dat vocht makkelijker binnendringt. Het is dus verstandig om ook bij waterbestendige toestellen voorzichtig te zijn.

Wat u wél moet doen als uw telefoon nat is geworden

Dus: gebruik geen rijst om uw smartphone weer aan de praat te krijgen. Zet uw smartphone meteen uit. Laat hem niet aanstaan, ook niet om te checken of het nog werkt. Verwijder dan het hoesje, eventuele kabels en de simkaart. Maak het toestel zo ‘open’ mogelijk. Dep daarna de buitenkant voorzichtig droog, gebruik een schone doek of keukenpapier. Probeer geen lucht te blazen of te föhnen.

Laat het toestel drogen op een droge, warme plek. Bijvoorbeeld in de buurt van een ventilator (niet gericht op de smartphone) of op een handdoek in een goed geventileerde ruimte. Laat hem vervolgens minstens 24 tot 48 uur met rust. Zet hem pas weer aan als u zeker weet dat hij goed droog is. Twijfelt u? Laat het toestel dan controleren door een reparatieservice.

(Bron: AD, Flair, Margriet, Samsung, KPN. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    John K says:

    Er zijn 3 zaken waar iedere vorm van electronica beslist niet tegen kan..hoge temp,kou,en water.Mijd dit zoveel mogelijk en de electronica vleeft langer

    Muisje6 says:

    Mijn smartphone was in de wc- pot gevallen, gelukkig niet doorgetrokken.
    Daarna laten drogen op een handdoek en toen indirect op de radiator.
    Wonder boven wonder deed alles het nog, behalve de camera.
    Toen na een half jaar toch maar besloten om een nieuwe smartphone te kopen.