Duur 03:43
Gepubliceerd op 21 april 2016

Hallo Nederland presenteert Vorst op Komst

Meteorologen zijn het er allemaal over eens: Koningsdag wordt een frisse dag met kans op regen, hagel en natte sneeuw. Maar weer of geen weer, in Zwolle wordt het één groot feest. Al maanden zijn de voorbereidingen in volle gang en wordt er hard gewerkt om van deze dag een groot succes te maken. Hallo Nederland heeft deze voorbereidingen gevolgd en laat in de serie Vorst op Komst winkeliers en bewoners aan het woord.

Wipstrik

De bewoners van de Zwolse wijk Wipstrik moeten nog een beetje wennen aan de moderne manier van Koningsdag vieren. Zij organiseren op de heuglijke dag een high-tea en Oud-Hollandse spelletjes. Onder de bezielende leiding van Sylvia krijgen de spelletjes langzaam vorm. En al het lekkers moet natuurlijk eerst voorgeproefd worden!

Luttekestraat

Ook de binnenstad van Zwolle maakt zich op voor het bezoek van het koningspaar. De winkeliers van de Luttekestraat brengen de straat in gereedheid. Bloemist Robert zorgt ervoor dat bij alle winkeliers uit de straat een laurierboom voor de deur komt te staan. “Zo krijgt de straat meer allure.” De edelsmid en juwelier maken een paar vorstelijke ringen. Of dat het koningspaar de ringen aannemen, is nog maar de vraag.

Muziek en taart

Buitenpianist Rick Elings mag op Koningsdag optreden voor de koninklijke familie. Hij mag alles spelen behalve het Wilhelmus. Toch laat Rick zich daardoor niet weerhouden en ‘verstopt’ het volkslied in andere melodieën. Banketbakker Chris Lindeboom maakte al eens een prachtige taart ter ere van een bezoek van koningin Juliana aan Zwolle. Zijn zoon en opvolger Gerrit, kan het zich nog goed herinneren. De bakkerij van Gerrit is overgenomen door Marleen en haar man. Hun specialiteit is het walnoot-karamel taartje. “Het zou wel heel mooi zijn als wij een taart aan het koningspaar mogen leveren.”

Drijvende tuintjes

Het koningshuis gaat Ria van Ommen aan het hart. Ze heeft haar huis versierd en hoopt dat ze op Koningsdag de lekkernij Zwolse balletjes aan de prinsesjes mag overhandigen. Tuinarchitect Harry maakt met zijn leerlingen speciale drijvende tuintjes waar de Koning en zijn gevolg langs varen. In de Luttekestraat zijn de laurierboompjes gearriveerd. Bloemist Robert zorgt dat er bij alle winkeliers er een voor de deur staat.

De laatste loodjes

In  Zwolle zorgen de weersvoorspellingen voor de nodige stress. Burgemeester Henk Jan Meijer liet al eerder weten rekening te hebben gehouden met regen, maar dat de koude een enorme tegenvaller is. Zwolle maakt zich op voor de koudste Koningsdag ooit, maar de Zwollenaren zijn er klaar voor en hebben er zin!

De serie Vorst op Komst is van 20 t/m 26 april 2016 te zien in Hallo Nederland.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer