Het nieuwe culturele seizoen is van start

Het was een festival-rijk weekend, met onder andere de Uitmarkt in Amsterdam, Strandfestival Zand in Almere en het slot van het rondtrekkende theaterfestival de Parade. Ondanks de aanvankelijke hitte en het verwachte onweer waren de bezoekersaantallen hoog.

Uitmarkt

De 39e editie van de Uitmarkt in Amsterdam is bezocht door ruim een half miljoen mensen uit het hele land. Ze kregen er dit weekend een voorproefje van het nieuwe culturele seizoen in Nederland, met meer dan 350 gratis optredens. Traditiegetrouw was het evenement op het Museumplein, maar volgend jaar verhuist het naar het Oosterdok. Dat maakte de Stichting Uitmarkt zondagavond bekend. In 2017 wordt de jubileumeditie gehouden rond het Muziekgebouw aan ’t IJ, NEMO, het Marineterrein en het Scheepvaartmuseum. De daaropvolgende jaren vindt het evenement steeds op een andere locatie in de hoofdstad plaats.

De Parade

Het rondtrekkende theaterfestival de Parade nam dit jaar 55 dagen in beslag en sloot zondagavond af in het Amsterdamse Martin Luther Kingpark. Dit jaar hebben 273.000 mensen een kaartje gekocht en de optredens in Amsterdam trokken met net geen 100.000 bezoekers de meeste belangstellenden. In totaal waren er 88 verschillende theater-, dans- en muziekvoorstellingen te zien op het rondreizende festival.

Warmte

De grote muziekfestivals zoals Mysteryland en Zand waren zaterdag voorbereid op de warmte. Voor de tienduizenden bezoekers was er vooral extra water geregeld. Vanwege het warme zomerweer had de Uitmarkt ook extra maatregelen getroffen. Zo waren er openbare waterpunten en terrassen met schaduw.

(Bron: ANP)

Geef een reactie