Gustav Mahler

Thuis luisteren naar Mahler: festival in aangepaste vorm van start

Sinds 2013 is er gewerkt aan het Mahler Festival, maar de coronacrisis gooit roet in het eten. Het festival gaat echter, weliswaar in aangepaste vorm, toch vanaf vrijdag 8 mei 2020 van start. Het 10-daagse festival van Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest wordt vervangen door het Mahler Festival Online. Met een uitgebreide digitale programmering, die via social media, een website en gedeeltelijk via AVROTROS en NPO2 Extra te zien en beluisteren is.

Toporkesten

Vanwege het coronavirus heeft Het Concertgebouw in Amsterdam de originele versie van het Mahler-festival moeten schrappen. Tussen 8 en 17 mei zouden alle symfonieën van de Oostenrijkse componist worden uitgevoerd door toporkesten die Mahler ooit zelf gedirigeerd heeft. Onder anderen The New York Philharmonic, het Berliner Philharmoniker en het Wiener Philharmoniker zouden Amsterdam aandoen voor het festival.

Mahler thuis

Nu gaat het festival alsnog door op radio, televisie en internet. Te beluisteren zijn met name symfonieën door het Concertgebouworkest, eerder uitgevoerd onder leiding van onder anderen de dirigenten Mariss Jansons en Bernard Haitink. Bariton Thomas Oliemans en het Alma Quartet brengen nieuwe programma’s, in 2 speciale edities van de Empty Concertgebouw Sessions, de concerten die tijdens de coronacrisisperiode worden gegeven in het lege Concertgebouw in Amsterdam. Tijdens het Mahler Festival zijn de online video’s gratis te bekijken via de website van Het Concertgebouw. Elke dag van het festival heeft zijn eigen pagina, met daarop de video’s van die dag. Elke dag staat een andere symfonie centraal, met de Eerste tot en met de Negende symfonie en als afsluiter Das Lied von der Erde. Daarnaast is het festival te volgen via het Youtube-kanaal en Facebook-pagina van Het concertgebouw.

Mahler op radio en tv

Om Mahlerliefhebbers te kunnen laten genieten van diens muziek, presenteren NTR, AVROTROS, NPO Radio 4 en NPO 2 Extra een alternatief programma op radio en tv. Zo zijn er 10 over de hele wereld opgenomen documentaires te zien. Waarbij onder andere het levensverhaal van Gustav Mahler verteld wordt door diens kleindochter Marina Mahler. Daarnaast is er een interview te zien met de in 2019 overleden zangeres Jessye Norman en een gesprek met dirigent Jaap van Zweden. Via Radio 4 presenteert AVROTROS een eigen programmering in het kader van het Mahler Festival, met uitvoeringen van de 9 symfonieën door 9 verschillende Nederlandse orkesten. Op de website van NPO Radio 4 is de complete programmering te vinden.

Zoveel mogelijk mensen bereiken

“Het is natuurlijk iets heel anders dan een nieuwe uitvoering live meemaken in de Grote Zaal. Maar het voordeel is dat je de mooiste Mahler-opnamen in je eigen huis kunt horen, verrijkt met inleidingen door onze eigen orkestleden,” vindt orkestdirecteur David Bazen. Directeur van Het Concertgebouw Simon Reinink: “Op deze manier hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken en troost te kunnen bieden met de muziek van Mahler in deze lastige tijd”.

Mahler bij Tijd voor MAX

Projectleider van het Concertgebouw Floor de Wit en contrabassist van het Concertgebouworkest Dominic Seldis zijn vrijdag 8 mei 2020 om 17.10 uur op NPO 1 bij Tijd voor MAX te gast om over het Mahler Festival te praten. Daarbij vertelt Seldis onder andere over de band die de in 1911 gestorven componist met Nederland en het Concertgebouw had.

(Bron: ANP, NPO Radio 4, Het Concertgebouw. Tijd voor MAX)

Geef een reactie