Super Tuesday

Super Tuesday is een term die u vast en zeker voorbij heeft horen komen op de radio, de tv of het internet de laatste tijd. Dat het iets te maken heeft met de Amerikaanse verkiezingen is duidelijk. Maar wat houdt deze super dinsdag eigenlijk precies in?

Stemmen in 12 staten

Super Tuesday is een belangrijke dag voor de Amerikaanse voorverkiezingen, in The States ook wel de ‘primaries’ genoemd. In 12 Amerikaanse staten gaan kiezers op dinsdag 1 maart 2016 naar de stembus om hun stem uit te brengen voor de beoogde presidentskandidaat. De eerste stemlokalen openen om 11.00 uur Nederlandse tijd in de staat Vermont. Naast Vermont wordt er onder andere ook gestemd in Alabama, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma en Virginia.

Koploper in de peilingen

Voor de Republikeinen lijkt Donald Trump de nominatie voor het presidentschap binnen te gaan halen, hij gaat in bijna alle peilingen aan kop. Bij de Democraten strijdt oud-presidentsvrouw Hillary Clinton tegen haar progressieve tegenstander Bernie Sanders. Clinton is vooral gunstig gezind in de zuidelijke staten.

Op woensdag 2 maart 2016 is buitenlandkenner Bernard Hammelberg te gast in Tijd voor MAX Radio. Met hem hebben ze het onder andere over de Amerikaanse verkiezingen en de uitslag van Super Tuesday die dan bekend is.

Geef een reactie