Slag in de Javazee, fotograaf Peter Mesley

Slag in de Javazee

In 1942 werd de geallieerde vloot onder leiding van schout-bij-nacht Karel Doorman tot zinken gebracht door een Japanse invasievloot op weg naar Java. De slag kostte aan 2300 mensen het leven. De 81-jarige Theo Doorman, zoon van Karel Doorman, gaat voor het eerst en voor het laatst op expeditie naar de plek waar zijn vader om het leven kwam. Zijn reisverslag is vastgelegd in de MAX-documentaire Slag in de Javazee

Gruwelijke ontdekkingen

Tijdens de eerste dag van deze expeditie komen de expeditieleden tot de verschrikkelijke ontdekking dat het wrak van vlaggenschip Hr.Ms. De Ruyter van de zeebodem is verdwenen. Voor de eerste keer zijn de onderwateropnames van deze gruwelijke ontdekking te zien op de Nederlandse televisie. In de dagen die volgen blijken ook de andere oorlogsgraven te zijn geschonden. Wat is hier gebeurd en wie heeft dit gedaan? In deze documentaire gaan we op zoek naar de antwoorden op deze vragen.

Felix Jans

In de documentaire wordt ook de zeeslag zelf belicht en ontmoeten we de hoogbejaarde Felix Jans, kanonnier aan boord van Hr.Ms. Kortenaer, het eerste schip wat in de zeeslag tot zinken werd gebracht. Felix is de laatste Nederlandse overlevende die kan vertellen over de ontberingen die hij moest doorstaan.

De documentaire Slag in de Javazee is te zien op zondag 26 februari om 19.15 uur op NPO.

Geef een reactie