Facebook

Slachtoffers Facebook-lek krijgen bericht

Socialmediaplatform Facebook gaat op maandag 9 april 2018 de slachtoffers van het grootschalige datalek inlichten. Het Britse concultancybureau Cambridge Analytica heeft van 87 miljoen facebookgebruikers wereldwijd persoonlijke gegevens buitgemaakt en gebruikt voor het ontwikkelen van een programma om de Amerikaanse verkiezingen mee te beïnvloeden.

Wat is er gelekt?

Facebook heeft laten weten dat zij alle slachtoffers via Facebook op de hoogte stellen. In een gedetailleerd bericht vertelt het bedrijf de gebruiker welke gegevens allemaal in handen van Cambridge Analytica zijn gekomen. In Nederland gaat het om 90.000 gevallen.

Apps controleren

Daarnaast krijgen alle facebookgebruikers over de hele wereld op 9 april een melding van de site met daarin een link naar een omgeving waarin u kunt zien welke informatie er wordt gedeeld met aan Facebook-gelieerde apps. Vervolgens kan ervoor gekozen worden om bepaalde apps toestemming te ontzeggen.

Het Cambridge Analytica-schandaal

Eerder dit jaar wordt duidelijk dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica via een speciale app facebookgegevens van 87 miljoen gebruikers over de wereld buit heeft gemaakt. Met deze informatie hebben zij een programma gebouwd dat is ingezet om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Het bedrijf heeft niet alleen namen en e-mailadressen weten weg te sluizen, maar ook vind-ik-leuk’s, foto’s en vriendschapslijsten. Zodra dit duidelijk wordt, moet Facebook door het stof. Het bedrijf erkent dat er een fout is gemaakt, maar de excuses zijn niet genoeg. Veel gebruikers verwijderen uit protest hun account.

MAX Opinie Panel

Dit sentiment leeft echter niet bij de leden van het MAX Opinie Panel. 66 procent daarvan maakt zich, zo blijkt uit recent onderzoek, niet zo druk om de privacyschending van Facebook.

(Bron: archief, The Guardian, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Datalek?… Onzin, Facebook verpats alle data, van iedereen, aan iedereen, die daarvoor wil betalen. Ik begrijp niet, dat iedereen zomaar ingaat op een dergelijk aanbod van Facebook, om daar een positief fantasiebeeld van zichzelf uit te stallen. De meeste data is gebaseerd op leugens en Popie Jopie berichtjes, van depressieve, makke schapen met een negatief zelfbeeld, die zichzelf wijsmaken, dat al die volgers ook vrienden zijn. Die ook weer alles aan elkaar liegen.