Sint Maarten

Sint Maarten in coronatijd: tips om het veilig te vieren

Elk jaar op 11 november wordt in delen van het land door kinderen met lampions snoep opgehaald tijdens Sint Maarten. Vanwege het coronavirus wordt het in de meeste gebieden afgeraden om dit jaar langs de deuren te gaan. Op onze Facebook-pagina hebben wij maandag 9 november 2020 gevraagd of u het een dilemma vindt om niet open te doen of dat u het anders oplost als er toch kinderen aan de deur komen. Daar zijn zoveel goede tips op gekomen, dat wij die hieronder voor u op een rij zetten, aangevuld met informatie van enkele veiligheidsregio’s.

Risicogroep

Op sommige plekken mag Sint Maarten wel doorgaan, aangezien gesteld wordt dat het feest zich buiten afspeelt en kinderen een beperkt aandeel hebben in de verspreiding van het coronavirus. Behoort u tot de risicogroep, dan kunt u overwegen om Sint Maarten een jaartje over te slaan of het met wat aanpassingen zo veilig mogelijk te maken.

Afstand bewaren

Aan ouders wordt sowieso aangeraden om zo min mogelijk volwassenen mee te laten lopen en de groepjes kinderen klein te houden. Kinderen mogen liedjes zingen bij de deuren, maar moeten daarbij wel 1,5 meter afstand houden tot hun publiek, stelt bijvoorbeeld Veiligheidsregio Groningen. Om die afstand te bewaren zijn de volgende tips binnen gekomen:

  • Met stoepkrijt op 1,5 meter de afstand aangeven.
  • Een visnetje gebruiken om het snoepgoed aan te reiken.
  • Het snoepgoed uitdelen via een lange stok, met daaraan bijvoorbeeld een bakje.
  • De snoepjes via een sjoelbak naar de kinderen schuiven.
  • Het snoep buiten plaatsen en op afstand van de deuropening blijven en eventueel een mondkapje dragen.

Niet open doen, maar wel meedoen

Veel mensen geven op de Facebookpagina van MAX Vandaag aan dat zij dit jaar liever niet open doen, maar wel graag iets willen doen voor de kinderen. Zij geven daarvoor de volgende tips:

  • De voordeur extra gezellig versieren met een windlicht of lampions.
  • Een papier voor het raam hangen dat zij niet open doen, maar wel meedoen. Zingen welkom!
  • Op een tafel of op de grond een mand met voorverpakt lekkers (zoals minireepjes, mandarijntjes of doosjes rozijnen) neerzetten, waar de kinderen zelf hun traktatie uit kunnen pakken.
  • Bij de deur of over het tuinpad een touw ophangen en daar met knijpers zakjes snoep of andere traktaties aan hangen.

In kleine kring vieren

Gemeente Amsterdam adviseert ouders Sint Maarten dit jaar thuis te vieren en niet op pad te gaan. Zij geven tips om het voor de kinderen leuk te maken en adviseren bijvoorbeeld om hen bij de eigen voordeur liedjes te laten zingen of binnen in de vorm van een karaoke. Hun suggestie voor een gezonde traktatie, spruitjes!, kan niet op veel enthousiaste reacties rekenen, maar de gemeente heeft laten weten dat meer als knipoog bedoeld te hebben.

Sint Maarten in Drenthe: op kleine schaal

Veiligheidsregio Drenthe heeft de grote festiviteiten afgelast, maar op kleine schaal langs de deuren gaan kan wel volgens de organisatie. Aangeraden wordt alleen kinderen in de basisschoolleeftijd (tot 12 jaar) te laten lopen. Zij raden verder aan dat mensen in de deuropening een stap terug doen, het snoep liefst verpakt moet zijn en bijvoorbeeld in een mand aangeboden wordt.

Lees ook: waar komt de traditie van Sint Maarten vandaan?

(Bron: Trouw, Veiligheidsregio Groningen, RTL Nieuws, Gemeente Amsterdam, RTV Drenthe)

Geef een reactie