Scrooge Live

Scrooge Live keert terug in Dordrecht

De traditie zet zich voort; in december 2022 hult Dordrecht zich voor de 2e keer in kerstsfeer voor Scrooge Live, de livevertolking naar A Christmas Carol van Charles Dickens. Het televisiespektakel vol humor en zang is de aftrap van de kerstperiode. Ook deze editie wordt aandacht gevraagd voor kinderarmoede in Nederland. In samenwerking met Nationaal Fonds Kinderhulp wil MAX zoveel mogelijk geld ophalen om kinderen in armoede letterlijk en figuurlijk warmte te geven. Scrooge Live is zondagavond 11 december te zien bij MAX op NPO 1.

Klassieke vertelling in eigentijds jasje

Het verhaal van Scrooge Live is gebaseerd op het welbekende Engelse kerstverhaal dat draait om de enorm gierige Ebenezer Scrooge, een bankier die enkel om geld geeft. Zijn enige werknemer, Bob Cratchit, werkt onder barre omstandigheden. De overleden compagnon van Scrooge probeert hem vanuit de geesteswereld tot inkeer te brengen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Het is een verhaal over tegenstellingen tussen arm en rijk, over vriendschap, liefde en familie. Door een sterrencast wordt Scrooge naar een bijzonder live en hedendaags televisiespektakel vertaald. Een muzikale speelfilm met een eigentijdse twist vol nieuwe arrangementen van passende kerstnummers en internationale hits. Wie in de huid van de knorrepotterige vrek kruipt en wie de andere rollen invullen, wordt binnenkort bekendgemaakt.

Een bijzonder spektakel

David Grifhorst, regisseur van Scrooge Live: “We zijn al sinds de zomer bezig om weer een waanzinnige versie van Scrooge Live voor te bereiden. Er is voor een regisseur niets leuker dan een liveshow en speelfilm te laten versmelten tot een unieke beleving voor de kijker thuis. We leggen de lat steeds iets hoger, waardoor het ook technisch zeer complex is. Maar dat maakt het voor ons als team juist één van de tofste spektakels om te mogen maken!”

Jan Slagter, directeur Omroep MAX: “Ik verheug me enorm op de nieuwe editie van Scrooge Live. Binnenkort presenteren we de spectaculaire nieuwe cast. Van de eerdere uitzendingen in Dordrecht en Leeuwarden heb ik ontzettend genoten. Daarmee hebben we bovendien, in samenwerking met Nationaal Fonds Kinderhulp, een groot aantal kinderen kunnen ondersteunen. Dat gaan we dit jaar hopelijk ook weer massaal doen.”

Dordrecht als decor

Na 2 succesvolle edities in 2020 (Dordrecht) en 2021 (Leeuwarden) strijkt de productie van Scrooge Live opnieuw neer in Dordrecht. De historische stad met zijn prachtige oude centrum leent zich perfect voor dit evenement. Bovendien is het (toenemende) probleem met betrekking tot kinderarmoede in Dordrecht extra urgent. Uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt dat 10,1 procent van de kinderen in Dordrecht in armoede leeft, aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,5 procent. Het gaat om kinderen die opgroeien in een situatie waarbij het inkomen onder de 120 procent van het sociaal minimum ligt.

Nationaal Fonds Kinderhulp

In Nederland leven meer dan 300.000 jongeren tot 21 jaar in armoede, met alle gevolgen van dien. Dat is maar liefst 1 op de 12. Het aantal aanvragen bij Kinderhulp is enorm toegenomen en het probleem is dit jaar urgenter dan ooit, onder meer door de alsmaar stijgende prijzen. Met Scrooge Live wordt aandacht gevraagd voor kinderarmoede in Nederland. Het doel van de uitzending is om het probleem aan de kaak te stellen en zoveel mogelijk geld op te halen om deze kinderen aan nieuwe, warme kleding te helpen. Kinderhulp vindt namelijk dat álle kinderen warmte verdienen, maar bovenal mogen ervaren dat ze belangrijk zijn en erbij horen.

Scrooge Live is te zien op zondag 11 december 2022 rond 20.30 uur bij MAX op NPO 1. 

(Scrooge Live wordt geproduceerd door Mediawater in samenwerking met Kinderhulp en Omroep MAX.)

Geef een reactie