dagen-van

Recordaantal bijzondere vieringen op 1 dag: 12 ‘dagen van’

Internationale Dag van de Ouderen, Wereld Koffiedag, Internationale Muziekdag. Het zijn 3 van de 12 ‘dagen van’ die zaterdag 1 oktober 2022 gevierd worden. “Sinds de oprichting van onze website in 2007 hebben we nog niet eerder meegemaakt dat het er zoveel tegelijk zijn”, vertelt Tijs Hofmans van Fijnedagvan.nl. “We hebben weleens 9 of 10 dagen van tegelijk, maar dit is uitzonderlijk.”

1 oktober extra druk

Volgens Tijs is 1 oktober altijd al wel een drukke dag, maar in 2022 lijkt het een ‘perfecte cocktail’ aan toeval en geluk doordat het op een zaterdag valt. Niet alle bijzondere dagen worden elk jaar op dezelfde datum gevierd namelijk. “Een deel wel, maar ongeveer een 3e van alle dagen wordt bijvoorbeeld op de 1e zaterdag van oktober gehouden.” Net zoals Prinsjesdag bijvoorbeeld op de 3e dinsdag in september is. De exacte datum wisselt jaarlijks.

Andere ‘dagen van’

De overige 9 dagen van op 1 oktober 2022 zijn: Europese Dag van Stichtingen en Donoren, Dag van de Echoscopie, Dag van de Escape Room, Dag van de Wilsverklaring, Wereld Stomadag, Wereld Vegetarismedag, Nationale Kringloopdag, Wereld Hoelahoep Dag en de Dag van de Bruine Kroeg. Al wordt die laatste alleen in Amsterdamse kroegen gevierd. En dan valt 1 oktober ook nog in de Week van de Scheidsrechter en de Week van het Nederlands. Alsof het nog niet genoeg was.

Een echt hobbyproject

Tijs heeft met 2 vrienden dit allemaal op een verzamelwebsite gezet. In 2007 zijn ze begonnen met een papieren versie, later zijn ze online gegaan. Ze hebben dit opgericht vanuit een interesse in het fenomeen Dagen Van. Het is al 15 jaar lang een hobbyproject van ze, waar vooral in de avonduren veel tijd in gaat zitten. “Maar we kunnen het makkelijk ook fulltime gaan doen”, vertelt Tijs. “Het bijhouden van welke dagen er zijn, wat nog actueel is en wat weg kan is eigenlijk wel een dagtaak. Maar het is en blijft een hobbyproject, wel een hele leuke.”

Wat zijn nou die verschillende dagen die op 1 oktober 2022 vallen? We leggen er een paar uit.

Internationale Dag van de Ouderen

Als eerbetoon aan alle oudere personen op deze wereld, is er de Internationale Dag van de Ouderen. Het belang van ouderen in onze samenleving staat centraal, net zoals de groeiende vergrijzing en wat we daaraan kunnen doen. De dag is opgericht in 1990 door de Verenigde Naties. Toen is een motie ingediend naar aanleiding van het Weense Internationale Plan van Actie tegen Vergrijzing in 1982. Een week later is ook nog Nationale Ouderendag, die wordt op 7 oktober georganiseerd door het Ouderenfonds.

Wereld Koffiedag

Nog niet zo heel lang vieren we Wereld Koffiedag. De precieze start is wat onduidelijk. 2014 en 2015 worden genoemd. De International Coffee Organiszation (ICO) houdt zelf 2014 aan. Het is een dag om koffie als drinken te promoten en te vieren. Maar de dag wordt ook gebruikt om eerlijke koffie te promoten en mensen bewust te maken van het harde werk van de telers. Ook zijn er wereldwijd andere momenten waarop deze dag gehouden wordt. Zo zijn er in september ook veel vieringen.

koffie
Lees ook: Emina Zorlak: Herfstige koffie op Wereld Koffiedag

Internationale Muziekdag

Sinds 1975 vieren we al Internationale Muziekdag. Deze is in het leven geroepen door de Internationale Muziek Raad, op initiatief van violist en toenmalig raadsvoorzitter Yehudi Menuhin. Alle stijlen en soorten muziek worden op deze dag gepromoot.

muziek
Lees ook: Muziek die niet meer uit uw hoofd wil, zo komt dat

Wereld Hoelahoep Dag

Ook dagen waar u normaal gesproken niet zo snel aan denkt zijn er. Zoals wereld hoela-hoep dag. Deze dag wordt elk jaar op een andere datum gevierd, maar is altijd op de 1e zaterdag in oktober. De 1e viering was in 2006. Door te hoela-hoepen verbetert u uw gezondheid, geluk en innerlijke rust – aldus World Hoop Day op Facebook.

Ongeveer 700 ‘dagen van’

In totaal zijn er zo’n 700 dagen van in 2022. Het ene jaar zijn het er iets meer dan het andere jaar. Op 1 januari beginnen de mannen met een basis en door het jaar heen vult het zich verder aan. Dit komt doordat er door het jaar heen dus steeds nieuwe, bijzondere dagen bijkomen.

(Bron: FijneDagVan. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord