koffie

Wereld Koffiedag: hoe drinkt u het zwarte goud het best? En hoe gezond is het eigenlijk?

Het is Wereld Koffiedag op 1 oktober. Koffie is altijd al een geliefd drankje geweest in ons land, maar de afgelopen jaren heeft het zwarte goud een flinke sprong gemaakt qua populariteit en verschijningsvormen. Ook gek op een lekker bakkie koffie? De KoelkastCoach Sabine Leijten legt uit hoe u er ultiem van kunt genieten en legt uit hoe (on)gezond de cafeïne is die erin zit. 

Koffie in alle soorten

Waar vroeger filterkoffie de norm is, kunnen we anno 2021 kiezen tussen tientallen soorten koffie. Espresso, doppio cappuccino, latte macchiato, koffie met allebei soorten drank erin of ijskoffie; u kunt het zo gek niet bedenken of het is er.  daarnaast zijn de plekken waar u al die koffiesoorten kunt drinken ook fiks toegenomen. In elk café, restaurant of brasserie staan er nu verschillende soorten koffies op de kaart. Sommige horecagelegenheden verzinnen zelfs hun eigen varianten. daarnaast zijn er – zeker in grote steden – ook enorm veel koffietentjes bijgekomen in de afgelopen jaren.

Koffie vs wijn

Om extra te kunnen genieten van koffie moet het wel goed gezet en geserveerd worden. De KoelkastCoach legt uit waar u op moet letten: “Koffie heeft veel weg van het drinken van wijn. Zo mag de rand van het koffie kopje niet verwarmd zijn. Als je een koffietentje binnenloopt, horen de kopje dus gewoon met de onderkant op de machine te staan.”
Ook is het volens haar zo dat een goede koffiekopje de vorm heeft van een wijnglas. “Zo blijft de smaak goed onderop in het kopje blijft zitten en kun je “walsen” met de koffie. Zo komen de geuren en smaken mooi vrij.”

Goed gezet?

Hoewel voorbereiding het halve werk is, gaat het uiteindelijk natuurlijk wat er in het kopje zit. Hoe weet u of dit van goede kwaliteit is? De KoelkastCoach heeft een tip voor mensen die graag espresso drinken.  “Als je de koffie voor je hebt, pak je een lepeltje en die zet je rechtop in de koffie, tot op de bodem. Trek dan met het lepeltje een rechte lijn van boven naar onder. Als het goed is, splitst de crèmelaag zich in 2en. De crème trekt daarna – als het goed is – weer langzaam naar elkaar toe. Als dit gebeurt en je ziet een tijgerprintje, dan weet je dat de espresso goed gezet is.”

koffie
Lees ook: Emina Zorlak: Herfstige koffie op Wereld Koffiedag

Cafeïne in koffie

Koffie staat natuurijk bekend als cafeïnehoudende drank. Cafeïne is een oppeppende stof, vandaar ook dat koffie vaak deel uitmaakt van het ochtendritueel. “Het verhoogt je hartslag, vergroot je alertheid en stimuleert de aanmaak van adrenaline”, aldus De KoelkastCoach. Hoewel cafeïne positieve eigenschappen bevat, is het volgens de KoelkastCoach toch handig om er  niet te veel van binnen te krijgen. “Cafeïne heeft niet alleen maar positieve eigenschappen. Het kan slapeloosheid veroorzaken, overgewicht, te hoge bloeddruk, hartkloppingen, zweetaanvallen, prikkelbaarheid, angstgevoelens. Daarom is het verstandig om je koffie inname te beperken tot maximaal 2 kopjes koffie per dag.”

(Bron; De KoelkastCoach)

Geef een antwoord

Reactie

  1. Kaatje says:

    2 Per dag ?
    Al 40 Jaar ( denk wel langer 👵🏻) ben ik Goed voor 10:per dag Maar !!!! pas op hoor
    Dan Kan je wel 84 Jaar Worden 🥳🥳🥳🥳🥳🥳