Radiogeschiedenis herleeft

Vandaag, 31 augustus 2016, opent in Nijkerk het 192 museum over de geschiedenis van de Nederlandse zeezenders. Het is die dag precies 42 jaar geleden dat Radio Veronica moest stoppen met uitzenden vanaf zee. Het museum toont een overzicht van de opkomst en ondergang van Radio Veronica en de radiogeschiedenis van andere zenders als Caroline, Londen, Dolfijn, Mi Amigo en Radio Noordzee. Lex Harding opent het museum.

Terug naar toen

De expositie bestaat uit delen van oude radioprogramma’s, jingles en tunes, radiostudio’s ingericht met originele apparatuur, gouden platen en filmbeelden. En wilt u weten hoe een radiostudio er toen uitzag? Dat kan, want 2 ruimtes worden ingericht met de originele apparatuur. Maar ook radio’s, banden, awards, gouden platen, LP’s en knipsel uit die tijd zijn er te zien. En natuurlijk kan een portretgalerij met alle presentatoren en disc-jockeys niet ontbreken.

Radio Veronica

De expositie geeft een overzicht van de geschiedenis van Radio Veronica, van de beginjaren tot het trieste einde in 1974. De geschiedenis van Radio Veronica van De beginjaren, Veronica blijft, als u dat wilt en Het laatste uur komt allemaal aan bod. Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal van de zeezender is een selectie gemaakt die wordt getoond. Een aparte ruimte is gewijd aan de Top 40 is. Het museum is een initiatief van onder andere Lex Harding en Ad Bouman.

Lex Harding: “Het is een periode uit mijn werkzame leven die ik eigenlijk lang geleden afgesloten had. Maar gaandeweg is mijn enthousiasme voor dit project gegroeid en besef ik des te meer hoe bijzonder het allemaal was.”

MAX-presentatrice Tineke de Nooij staat samen met Rob Out, Lex Harding en Ad Bouman aan het begin van het Veronica-tijdperk. ‘’Veronica is een hele belangrijke periode voor mij geweest. De tijd als omroep maar ook zeker de tijd van de zeezender was een tijd van heb ik jou daar. Ontzettend leuk dat dat bewaard is gebleven. Het beeld, al die schepen die er liggen, fantastisch. Ik vind het enig dat daar nu een museum van is. Het gaat trouwens niet alleen over Veronica maar ook over de geschiedenis van de andere zeezenders. Een legendarische tijd die de 50 plussers allemaal welbewust hebben meegemaakt. We kunnen er trots op zijn.’’

Bij de opening zijn oud-Veronicanen als Bart van Leeuwen, Ad Bouman en Tineke de Nooij en artiesten als George Baker en Piet Veerman aanwezig. Zij hebben veel aan de zender te danken.

Op maandag 29 augustus 2016 is Lex Harding te gast in TinekeShow op NPO Radio 5.

(Bron: ANP)

Geef een reactie