Duur 09:53
Gepubliceerd op 22 februari 2023

Over Water: magneetvissers en pontschipper in Amsterdam

Nederland is een waterland. We hebben dijken en honderden bruggen over het water. In ons leven speelt water een belangrijke rol. Al dat water biedt kansen voor natuur en recreatie, economie en woon- en werkgelegenheid. Daarom is het niet vreemd dat er zoveel verschillende beroepen zijn die met water te maken hebben. We geven zwemles, filteren drinkwater, we schaatsen op bevroren water en bouwen prachtige huizen om te kunnen wonen op het water. Over Water is een serie over water. Presentator Elles de Bruin gaat in deze serie op bezoek bij mensen die werken met water. In deze aflevering vertellen Thom, pontschipper in Amsterdam, en magneetvissers Brian en Jim hoe zij werken met water.

Magneetvissers

Magneetvissers Brian en Jim duiken niet lukraak het water in. Voordat ze hun duikpakken aantrekken is er meestal al uitvoerig onderzoek gedaan naar de locatie. Hun missie: voorwerpen te vinden uit de Eerste of Tweede Wereld Oorlog. Dankzij deze zorgvuldigheid is hun lijst met gevonden voorwerpen indrukwekkend te noemen: van kogel tot kalasjnikov; de mannen hebben al behoorlijk wat pareltjes uit het water gevist. Elles mag een dagje me kijken met deze mannen met een missie.

Pontschipper op het IJ

Het IJ bij Amsterdam is zeer druk bevaren. Het is een doorgaande route voor de beroepsvaart, er varen veel rondvaartboten en verschillende veerponten kruisen voortdurend het vaarwater. Een van de schippers van deze veerponten is de jonge schipper Thom. Hij heeft tot ver buiten de stad gevaren maar het meest gelukkig wordt hij van zijn uitzicht over de rivier die het noorden en het zuiden van Amsterdam met elkaar verbindt. Hij legt aan Elles uit waarom.

De serie Over Water bestaat uit 5 delen. Elles kijkt nog mee met een ijsmeester, schaatscoach, pontschipper een zwemleraar en een havenmeester. Bekijk hier de andere delen.

(Foto: MAX)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer