Duur 11:16
Gepubliceerd op 22 februari 2023

Over Water: bouwen op water en de waterzuivering

Nederland is een waterland. We hebben dijken en honderden bruggen over het water. In ons leven speelt water een belangrijke rol. Al dat water biedt kansen voor natuur en recreatie, economie en woon- en werkgelegenheid. Daarom is het niet vreemd dat er zoveel verschillende beroepen zijn die met water te maken hebben. We geven zwemles, filteren drinkwater, we schaatsen op bevroren water en bouwen prachtige huizen om te kunnen wonen op het water. Over Water is een serie over water. Presentator Elles de Bruin gaat in deze serie op bezoek bij mensen die werken met water. In deze aflevering vertellen architect Koen en procestechnoloog Mariska hoe zij werken met water.

Bouwen op het water

Je hebt mensen die denken in gebaande paden en mensen die ver daar buiten denken. Een van die mensen is Koen, architect. Actuele vraagstukken als: Hoe kan de woningnood worden aangepakt en hoe kan er gebouwd worden zonder het milieu te belasten, vormen het uitgangspunt van zijn ontwerpen. Zijn antwoord: water. Bouwen op, leven met water. Koen ontwerpt huizen die drijven op water, maar ook complete steden, op het water. Hij legt aan Elles uit hoe, en laat zien waar dit nu al gerealiseerd wordt.

Rioolwaterzuivering

En Elles neemt een kijkje bij de rioolwaterzuivering. Vroeger was het vrij simpel: je ging naar de wc, trok door en via het riool kwam de boodschap terecht in de zee, enkele kilometers uit de kust. Met het groeiende aantal inwoners in ons land en de huidige klimaatproblematiek is dat geen optie meer. Mariska, senior proces technoloog legt aan Elles uit wat er allemaal gebeurt vanaf het moment dat wij de wc doortrekken.

De serie Over Water bestaat uit 5 delen. Elles kijkt nog mee met een ijsmeester, schaatscoach, zwemleraar, magneetvisser en een havenmeester. Bekijk hier de andere delen.

(Foto: MAX)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer