Duur 08:27
Gepubliceerd op 22 februari 2023

Over Water: de ijsmeester en schaatstrainer

Nederland is een waterland. We hebben dijken en honderden bruggen over het water. In ons leven speelt water een belangrijke rol. Al dat water biedt kansen voor natuur en recreatie, economie en woon- en werkgelegenheid. Daarom is het niet vreemd dat er zoveel verschillende beroepen zijn die met water te maken hebben. We geven zwemles, filteren drinkwater, we schaatsen op bevroren water en bouwen prachtige huizen om te kunnen wonen op het water. Over Water is een serie over water. Presentator Elles de Bruin gaat in deze serie op bezoek bij mensen die werken met water. In deze aflevering vertellen ijsmeester Kees en schaatsinstructeur Dominique hoe zij werken met water.

Het werk van de ijsmeester

Wat doet een ijsmeester precies? Elles stapt in deze aflevering het bevroren water op. Machinekamer, koelsystemen, buffervaten voor het ammoniaksysteem…het zijn termen waar een ijsmeester dagelijks mee te maken heeft. Dat is allemaal nodig om het ijs in optimale vorm te krijgen en te houden. Het wordt Elles als snel duidelijk dat er bij dit werk veel meer komt kijken dan alleen even op de dweilmachine stappen.

Lesgeven op het ijs

Schaatstrainer Dominique kan alleen maar het belang van een ijsmeester beamen. En na een dweilpauze is het extra genieten. Ze vertelt Elles waarom het schaatsen zo’n grote passie voor haar is: altijd is er de uitdaging om nog net even wat beter te worden. Dat is ook wat ze leuk vindt aan het lesgeven: ze ziet haar leerlingen groeien. En plezier maken met elkaar. Ze neemt Elles mee in de wereld van het lesgeven op ijs.

De serie Over Water bestaat uit 5 delen. Elles kijkt nog mee met magneetvisser, pontschipper een zwemleraar en een havenmeester. Bekijk hier de andere delen.

(Foto: MAX)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer