Duur 08:21
Gepubliceerd op 22 februari 2023

Over Water: de havenmeester en pontschipper in Gouda

Nederland is een waterland. We hebben dijken en honderden bruggen over het water. In ons leven speelt water een belangrijke rol. Al dat water biedt kansen voor natuur en recreatie, economie en woon- en werkgelegenheid. Daarom is het niet vreemd dat er zoveel verschillende beroepen zijn die met water te maken hebben. We geven zwemles, filteren drinkwater, we schaatsen op bevroren water en bouwen prachtige huizen om te kunnen wonen op het water. Over Water is een serie over water. Presentator Elles de Bruin gaat in deze serie op bezoek bij mensen die werken met water. In deze aflevering vertellen havenmeester Fabian en pontschipper Rokus hoe zij werken met water.

Havenmeester in Scheveningen

Fabian is havenmeester van de jachthaven in Scheveningen. Hij vertelt Elles over hoe divers het publiek in de jachthaven is: van mensen die van hun laatste spaarcenten een bootje hebben gekocht tot multimiljonairs die een luxe jacht hebben. Zijn werk is nooit saai. Hij heeft zelfs een keer iets meegemaakt waar Baantjers De Cock vast meer van hadden willen weten…

Pontje van Gouda

Iemand die, net als havenmeester Fabian, echt van water houdt, is Rokus. Hij is vrijwillig schipper op het pontje van Gouda. Het is een klein pontje uit 1952. Ondanks de brug die iets verderop ligt, kiezen mensen er nog regelmatig voor om met het veer naar de overkant te gaan. En zo te genieten van de elementen, die op zo’n klein pontje goed voelbaar zijn. Elles stapt aan boord.

De serie Over Water bestaat uit 5 delen. Elles kijkt nog mee met een ijsmeester, schaatscoach, zwemleraar, magneetvisser en een havenmeester. Bekijk hier de andere delen.

(Foto: MAX)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer