Festival of older people

Ouderen bestaan niet op Festival of Older People

Op 17, 18 en 19 oktober 2017 wordt in Utrecht het Festival of Older People gehouden. Met de slogan Ouderen bestaan niet willen de initiatiefnemers iedereen bewust maken dat de beeldvorming rond ouderen moet veranderen.

Oplossingen vaak ver van de realiteit

Nederland loopt over van initiatieven om de ouder wordende maatschappij te bedienen. Maar al deze initiatieven worden bedacht door beleidsmakers. En die beleidsmakers, bedenken oplossingen die vaak ver van de realiteit staan. Volgens Martijn van Oorschaot van Stichting The Fakefactory, een van de initiatiefnemers van het festival, kan de discussie over ouder worden pas zinvol worden gevoerd als we weten wat het betekent om oud te zijn. “Wij gaan in Nederland niet goed om met onze ouderen en veel ouderen komen daar onvoldoende tegen in opstand.”

Ouderen bestaan niet

Tijdens het festival wordt een congres georganiseerd waar deskundigen vertellen over het concept Ouderen bestaan niet. Martijn van Oorschot en Sabya van Elswijk hebben in de afgelopen 10 jaar internationaal wetenschappelijk onderzoek gedaan over dit onderwerp, en vertellen op het congres hierover. Ook te gast zijn onder andere Anja Machielse (hoogleraar), René ten Bos (filosoof), Hedy d’Ancona (feministe en sociaal wetenschapper), Karin Bruers en Freek de Jonge (cabaretiers) en feministen zoals de 91-jarige Jenny Schneider-van Egten en de 84-jarige mevrouw De Savornin Lohman.

Samenwerking

Om een breder draagvlak voor het festival te krijgen werkt Stichting The Faktory  samen met ActiZ, Sociaal Werk Nederland, de directie Zorg en de directie Welzijn van het ministerie van SZW, de gemeenten Utrecht en Amersfoort en nog een aantal andere partijen.

Door en voor ouderen

Er is niet alleen een congres op het festival. Want dat ouderen niet passen in de vanzelfsprekende categorieën wordt ook zichtbaar in films, muziek, kleinkunst en (beeldende) kunst. In het theater hangt kunst van en door ouderen met onder andere werken van Peter Klashorst, Aat Veldhoen en Marianne Smits-Kovacs. Het festival is voor iedereen die geïnteresseerd is in de verandering die een vergrijzende maatschappij met zich meebrengt. De gastdames en -heren zijn ouderen die gesprekken aangaan, toelichting geven en de bezoekers om hun mening vragen. Kijk voor meer informatie over het festival op de website, Festival of Older People.

Freek de Jong is een van de sprekers op het congres en is te gast in Tijd voor MAX op donderdag 12 oktober 2017.

(Bron: Festival of Older People)

Geef een reactie