Hunebed Highway, Carrie en Evert ten Napel

Op weg: Hunebed Highway met Carrie en Evert ten Napel

MAX zendt vanaf maandag 30 december 2019 het nieuwe programma Op weg: Hunebed Highway uit. Carrie ten Napel volgt in 4 afleveringen de Hunebed Highway N34, de Route 66 van Drenthe. Ook bezoekt ze de naastgelegen hunebedden, historische dorpen en natuurgebieden. En extra bijzonder; in elke aflevering gaat Carrie ook met haar vader Evert op stap. Samen gaan ze naar de plekken in Drenthe die voor Evert belangrijk zijn (geweest).

N34

De N34 tussen Coevorden en Zuidlaren is sinds 9 juli 2018 officieel omgedoopt tot de Hunebed Highway N34. Een bijzonder stuk van een provinciale weg in Drenthe. Van de 52 hunebedden in Drenthe zijn er namelijk maar liefst 47 langs deze weg te vinden. Speciaal voor de route zijn er borden gemaakt. De contouren van het logo lijken op die van Route 66.

Veen en turf

In de eerste aflevering staat veen en turf in Zuidoost Drenthe centraal. Carrie gaat naar het natuurgebied waar het laatste ‘levende’ veen te vinden is. Daar mag ze turfsteken met de 83-jarige Herman, de laatste nog actieve turfsteker. Met haar vader gaat Carrie naar Klazienaveen, naar de bakkerij waar Evert opgroeide en waar ze samen herinneringen ophalen. Een prachtige herfstwandeling brengt Carrie bij een van de oudste hunebedden. Daar hoort ze over het ontstaan en het belang van deze bijzondere bouwwerken.

Drentse cultuur

Carrie vervolgt haar route richting het zandgebied, waar de oudste gemeenschappen en dorpen van Drenthe te vinden zijn. Ze wandelt door de esdorpen en loopt langs het enige kasteel van de provincie. Evert heeft een verrassing voor Carrie, die alles te maken heeft met het koesteren van de Drentse cultuur. En tot slot mag ook in deze tweede aflevering een wandeling naar een hunebed niet ontbreken.

Hondsrug en hunebedden

De N34 loopt grotendeels door het Hondsrug-gebied, een langgerekte rug die is ontstaan in de ijstijd. Carrie gaat kanovaren door de natuur en bezoekt het grootste hunebed van Drenthe. Met Evert gaat ze naar het Rensenpark, waar vroeger de dierentuin gevestigd was. In de laatste aflevering gaat Carrie op pad met een vrouwelijke herder en haar Drentse heideschapen. En uiteraard staat er ook weer een uitje met Evert op het programma.

Op weg: Hunebed Highway wordt uitgezonden op 30 en 31 december 2019 en op 2 en 3 januari 2020 om 18.45 uur op NPO 2. 

Geef een reactie

Reactie

    Fred Bruinsma says:

    Echt een heel leuk programma. Natuurlijk ben ik als echte Drent niet geheel onbevooroordeeld, maar toch…Ook bijzonder genoten van de presentatrice. Behalve dat Carrie ten Napel een bijzonder prettige verschijning is en een prettig stemgeluid heeft, heb ik met name genoten van haar oprechte interesse en sprankelende enthousiasme en de oprechte ontroering(in de bakkerij van haar opa). En ook heel bijzonder: iemand die een programma maakt over Drenthe en Drenten die ook nog een Drents verstaat en spreekt, bij een landelijke omroep nog wel. Heel, heel erg fijn. Hulde.