Olga en Moresnet

In de boekenclub van MAX Vandaag bespreken we samen met boekenredacteur Janneke Siebelink maandelijks verschillende boeken die de moeite waard zijn om te lezen. Voor de maand maart bespreken we de boeken Olga en Doodsvogel.

Olga – Femke van Wiggen

Het boek Olga is een aangrijpend verhaal dat u lang bij u zal dragen. Olga is het waargebeurde verhaal van een zeer begaafde ballerina bij het Nationaal Ballet die ten onder gaat aan de druk, drugs, drank en uitputting. U wil haar van het papier af trekken en in uw armen nemen. Haar zeggen dat ze moet stoppen. Dat ze op de afgrond aan het balanceren is. Onze eigen Black Swan. Niemand kan haar redden, sterker nog: haar eigen sportarts helpt haar de grondeloze diepte in. Een beklemmend verhaal dat een inkijkje geeft in de wereld van de ogenschijnlijk pure, elegante kunstvorm die Ballet heet.

Moresnet – Philip Dröge

Het boek Moresnet van onderzoeksjournalist Philip Dröge sluit naadloos aan bij het Boekenweekessay Zink dat David van Reybrouck schreef dit jaar. Van 1816 tot 1920 lag Moresnet aan de Nederlandse zuidgrens. Het landje had 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd echt een volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter). De vrijheid en lage belastingen trokken duizenden avonturiers aan en Moresnet groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen zonder grote overheid gelukkig en welvarend konden worden. Sterker nog, de wereldvrede moest hier beginnen. Idealisten wilden er de ideale staat vestigen, met de Esperanto-naam Amikejo (Vriendschap). Het landje ontstond door kift tussen twee koningen, de Pruisische en de Nederlandse. Ze vonden beide dat ze recht hadden op dat stukje land. Maar belangrijker nog, ze wilde allebei niet dat de ander het kreeg. Omdat er een waardevolle zinkmijn lag, kwamen ze er zelfs na een jaar vergaderen niet uit. Toen besloten ze maar dat het strookje land van niemand was, terwijl ze wel hun claims handhaafden. Wat ze pas later beseften, was dat ze daarmee eigenlijk een land hadden gecreëerd.

Vooruit lezen

In april lezen we het boek Op een nacht van van Anne Eekhout (ISBN: 9789029505697). Schrijf een recensie over dit boek en maak kans op een mooi boekenpakket!

Janneke Siebelink: “Het boek Op een nacht is een boek dat u dichtslaat met een zucht. Anne Eekhout zou, als ik het mag zeggen, iedere prijs krijgen die er maar is met deze tweede roman. Een verhaal over een vader die er alles aan zal doen om zijn dochter tegen mogelijk onheil te beschermen. Maar misschien vormt hij zelf wel de grootste bedreiging. Of zit het alleen in zijn hoofd? Laat u niet op het verkeerde spoor zetten door de eerste pagina’s, waardoor u zou kunnen denken dat je in een soort fantasy-achtige wereld terecht bent gekomen. Want dat is niet zo. Op een nacht is veel meer dan dat. Krachtige personages, vertraagde zinnen die tegelijkertijd over elkaar heen buitelen, scherpe waarnemingen van menselijke tekorten.”

Geef een reactie

Reactie

    Erika Gottgens says:

    Als kind opgegroeid in zuid limburg was Moresnet en Kelmis bekend. Plekken om naar toe te wandelen door de bossen de grens over, zondagse picknicks na bedevaarten soms . De geschiedenis toen niet zo op de voorgrond. . Goed en hoogste tijd om dat nu in te halen.