Ode aan onze veteranen

Ode aan onze Veteranen bij MAX

MAX brengt in 2021 voor het eerst het programma Ode aan onze Veteranen. Carrie ten Napel presenteert een muzikaal eerbetoon aan 5 veteranen en hun indrukwekkende levensverhaal. De odes worden gebracht door onder meer Marcel Veenendaal en de 3JS.

Nederland telt maar liefst 107.000 veteranen, aldus Nationaal Comité Veteranendag. Zij worden elk jaar, op de Nederlandse Veteranendag, in het zonnetje gezet.

Bijzondere verhalen

Zo is er de 98-jarige Molukse Noes Ririhena die op zijn 18e wil beginnen met een opleiding tot predikant, maar voor Nederland moet vechten tegen de Japanners als KNIL-militair. Het echtpaar Paskamp vertelt over hun gezamenlijke uitzending naar voormalig Joegoslavië. De 33-jarige Kimberley Dinéé ging met de marine op missie naar Somalië om de piraterij tegen te gaan. En Hille Hillinga rijdt in Afghanistan op een bermbom, raakt licht gewond en blijft daarna, ondanks zijn PTSS toch bij Defensie werken, als fotograaf.

Een belangrijke rol voor muziek

Voor veel veteranen speelt muziek een belangrijke rol in hun leven. Daarom brengen bekende artiesten, onder wie Marcel Veenendaal (Di-rect), Elske DeWall, de 3JS, Trijntje Oosterhuis en Yosina Roemajauw een muzikale Ode aan onze Veteranen. Samen met het Orkest Koninklijke Luchtmacht is dit een speciale eerbetoon aan álle Nederlandse veteranen.

Het programma Ode aan onze Veteranen is te zien op zondag 4 juli 2021 om 18.10 uur op NPO 1.

Geef een reactie