Wie betaalt de claims van veteranen?

De politieke partijen PvdA en VVD vinden dat toekomstige aanvullende schadeclaims van veteranen niet ten koste moeten gaan van de begroting van het ministerie van Defensie. De regeringspartijen willen dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie onderzoekt hoe de bekostiging van deze claims anders kan.

Psychologische klachten

Het gaat hier bijvoorbeeld om claims van Libanon-veteranen die door hun uitzending kampen met ernstige psychologische klachten. Tweede Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) maakt zich grote zorgen over de gevolgen van aanvullende claims voor de Defensiebegroting, blijkt uit een overleg in de Tweede Kamer dat op maandag 20 juni 2016 plaatsvond.

Eerdere schadeclaims

De afgelopen jaren trok Defensie al 230 miljoen euro uit voor schadeclaims van (oud-)militairen die op missies in het buitenland zijn geweest. “Het is onherroepelijk dat er nieuwe claims komen”, aldus Eijsink. Het gaat onder andere om claims van oud-militairen die in Bosnië en Libanon hebben gediend. Eind 2015 oordeelde de Centrale Raad van Beroep al dat Defensie zijn zorgplicht heeft geschonden bij een Libanonveteraan. Er lopen nog bijna vijfhonderd aanvullende claims bij Defensie.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Minister Hennis-Plasschaert zei in een reactie dat ze het zeer eens is met de Kamer en dat het betalen van de claims een gedeelde verantwoordelijkheid is van het kabinet. Ze liet verder weten met de minister van Financiën over de kwestie in gesprek te gaan.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Als tijdens oefeningen onze “jongens en meiden” met de fiets moeten in plaats van met een professioneel vehikel of “pangpang” moeten roepen als zou het om schieten gaan moet ik bekennen dat de minister misschien wel allerlei zaken “beter zou moeten regelen” maar dat ik vrees dat het net als in het onderwijs, de zorg of bij voorbeeld justitie niet gaat gebeuren. Net als Schippers, van Rijn, Blok en zo zijn er nog wel enkelen te noemen is ook zij een expert in ontkennen en wegwuiven. Als ik hoor dat ze ook nog eens zorgplichtig is waar het onze veteranen betreft die hun leven in dienst van ons land en haar defensie hebben gesteld schieten me de tranen alvast in de ogen. Dit kabinet heeft maling aan de mensen die dit land met een dergelijke defensie -en andere- begrotingen hebben ge en bebouwd door een lang leven van noeste arbeid, discipline en geloof in het “vaderland”. Ik neem maar vast aan dat door dit kabinet de mensen die dit land vertegenwoordigen of verdedigen met hetzelfde gemak in de steek gelaten zullen worden, hoe stoer, dapper ze ook hun leven hebben gewaagd als bij voorbeeld onze ouders en grootouders.