nederland leest

Nederland Leest: gratis boek bij de bieb en spitten door het krantenarchief

Lezen verbindt en kan een gesprek op gang brengen. Om dit te stimuleren start aanstaande november de campagne Nederland Leest. In het kader van dit project kunnen Nederlanders een gratis boek afhalen bij de bibliotheek en hier vervolgens samen over in gesprek gaan. 

Elke editie een ander boek

Nederland Leest wordt sinds 2006 jaarlijks georganiseerd in ons land en is gebaseerd op een Amerikaans initiatief. Om het lezen te stimuleren wordt er elke editie een ander boek gratis weggegeven door de Nederlandse bibliotheken. In 2020 is dat het boek Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer. Dit boek uit 2001 is de debuutroman van Koelemeijer en gaat over een oudere dame die een hersenbloeding heeft gehad. Sinds de hersenbloeding zwijgt zij en wordt zij verzorgd door haar 12 kinderen. Wat weten zij eigenlijk van hun moeder en haar verleden? In het boek ontvouwt zich dit verhaal beetje bij beetje. Het boek is vanaf 1 november 2020 op te halen bij de deelnemende bibliotheken. Informeer bij de bibliotheek bij u in de buurt of deze meedoet aan de actie.

In de archieven

Net als veel campagnes rondom lezen heeft ook Nederland Leest elke jaar een ander thema. In 2020 is dat Kleine geschiedenis, grote verhalen, waar het boek van Koelemeijer uiteraard ook op aansluit. Aan de hand van dit thema is het voor lezers mogelijk om middels kranten- en tijdschriftenarchief Delpher op zoek te gaan naar de geschiedenis van hun familie of de plaats waarin zij wonen. Op Delpher vindt u miljoenen gedigitaliseerde pagina’s uit kranten en tijdschriften van weleer die onder andere afkomstig zijn uit de archieven van universiteiten. Zo kunt u hier bijvoorbeeld zien wat het nieuws was op uw geboortedag of informatie terugvinden over ingrijpende gebeurtenissen uit de geschiedenis.

Op 30 oktober 2020 is schrijver Susan Smit, ambassadeur van Nederland Leest, te gast bij Tijd voor MAX om te vertellen over deze campagne. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag rond 17.10 uur op NPO 1.

Geef een antwoord