nederland

Nederland is gegroeid: 16 hectare erbij!

Nederland is vanaf  1 januari 2018 16 hectare groter. Dit komt doordat België ons het schiereiland Presqu’île d’Eijsden heeft gegeven, een stuk land in Limburg waar veel dieren wonen.

Afspraak tussen de koningen

De beslissing om dit deel van België bij Nederland te trekken is in 2016 al genomen, als koning Filip van België op staatsbezoek is in Nederland. Tijdens dit bezoek spreekt hij met koning Willem-Alexander af om het eilandje over te doen aan Nederland. België heeft ook een stukje Nederland gekregen: het 3,3 hectare tellende eilandje Petit Gravier.

Toestemming vragen

Deze beslissing is genomen omdat Presqu’île d’Eijsden alleen te bereiken is over Nederlands grondgebied, waardoor het voor de Belgen lastig is om de wet hier te handhaven. De Belgische politie is niet bevoegd om zonder toestemming in actie te komen in een ander land, waardoor er altijd toestemming gevraagd moet worden aan de Nederlanders. Dit is niet efficiënt en werkt bovendien misdaad in de hand, merken de Belgen op. Zo vinden er geregeld illegale feesten op het eiland plaats en wordt er ook veel in drugs gehandeld. De druppel die de emmer doet overlopen is een lijk dat op het eilandje wordt gevonden in 2011. De Nederlandse politie, voor wie het stukje land goed bereikbaar is, mag niet in actie komen en de Belgen zelf willen geen tijd verspillen met  goedkeuringsprocedures. Zodoende is een volledig rechercheteam toen op een bootje naar de plaats delict gevaren.

Tweede grenswijziging

Door afstand te doen van Presqu’île d’Eijsden raakt België een een stuk land kwijt dat hen al vanaf de onafhankelijkheid van 1839 toebehoort. Het is pas de tweede keer in 175 jaar dat de grens tussen Nederland en België wordt gecorrigeerd.

(Bron; Algemeen Dagblad, Tubantia, wetten.nl)

Geef een reactie