Martine Bijl overleden

Op 30 mei 2019 is Martine Bijl op 71-jarige leeftijd thuis in haar geliefde atelier in het bijzijn van familie overleden aan de complicaties van de hersenbloeding die haar in september 2015 heeft getroffen.

Duizendpoot

Martine Bijl begint als professioneel zangeres wanneer zij nog op het gymnasium zit, waar zij op een schoolavond wordt ontdekt. Zij maakt een twintigtal lp’s en cd’s en werkt mee aan diverse televisieprogramma’s, onder andere Wie van de Drie. Voor een serie personality shows bij de TROS wint ze de Televizierring (tevens Nederlandse inzending Montreux Festival). De 4 one-woman shows, die ze grotendeels zelf schrijft, speelt ze al met al een kleine 800 keer en ontvangt hiervoor de Johan Kaart Prijs & Scheveningen Publieksprijs.

Het zonnetje in huis

Daarnaast treedt zij op in spraakmakende televisiecommercials van onder andere HAK. Tevens ontwikkelt ze zich als keramiste, publiceert fotoboek Poppen, en vertaalt en bewerkt Bijl diverse televisieseries. Met John Kraaijkamp senior en junior speelt zij in meer dan 100 afleveringen van Het Zonnetje in huis. Ze vertaalt een dozijn musicals  waarmee zij maar liefst 3 keer een Musical Award wint.

Heel Holland Bakt

MAX-directeur Jan Slagter, noemt het overlijden van Martine Bijl verschrikkelijk. “We zijn geschokt en heel erg aangeslagen.” Voor MAX presenteert Bijl Heel Holland Bakt. “Dat was voor haar een uitstapje,” zegt Slagter, “iets dat ze nog nooit had gedaan. Maar hoe ze dat heeft opgepakt, met haar humor en haar vileine opmerkinkjes, het met woorden spelen. Voor ons was het fantastisch om het programma te beginnen met zo’n presentatrice.” Na haar hersenbloeding neemt André van Duin de presentatie van het programma over. “Zij heeft toen ook gezegd dat hij de enige was die Heel Holland Bakt zou mogen doen.” MAX staat stil bij het overlijden van Martine Bijl. Slagter is in overleg met Joop van den Ende over een passend eerbetoon.

Van het MAX-programma Heel Holland Bakt presenteert Martine Bijl de eerste 3 seizoenen; tot zij in september 2015 getroffen wordt door een hersenbloeding. Daarover en over de daar op volgende depressie, heeft ze het boek Rinkeldekink geschreven dat in november 2018 is verschenen. Martine Bijl is getrouwd met Berend Boudewijn.

Als u wilt kunt u hieronder een blijk van medeleven tonen en een reactie achterlaten.

Geef een reactie

Reacties (5)

 1. Jetjelief says:

  Wat vind ik dit jammer, ik schrok er van. Familie veel sterkte met het verlies van Martine. Mijn zusje is ook getroffen door een hersenbloeding een paar jaar geleden.

 2. Aliceroodnat@casema.nl says:

  Allereerst is het en groot verlies voor haar man.

  En het boekje over haar hersenbloeding heb ik gelezen en heeft veel indruk op mij gemaakt.

 3. Hanneman says:

  Eigenlijk is het gek om bedroefd te raken van dit bericht, per slot heb ik Martine nooit ontmoet. Misschien is het droevenis vanwege de werkelijkheid ervan. Met het verstrijken van de tijd leren we dat het nu eenmaal gebeurt dat aan alle verhalen een einde zit. Als aan alle mensen. Ook die dewelke “voor altijd” in je “persoonlijk archief” zitten. En bij mij zit ze daar wel. Mooie Martine. Als ik aan haar denk start in mijn hoofd een video op Youtube. Ze zingt daar, samen met Jules de Corte, een vrolijk lied. Muzikaal, helder, virtuoos. Tezamen ten voeten uit. Ik wordt er altijd weer blij van. Vooral van de vakkundigheid. Vakkundigheid op een manier, uit een tijd, zoals dat eigenlijk niet meer bestaat. Het is voor mij steeds lastiger om diezelfde vanzelfsprekend aangename verschijningen op televisie te ontwaren. Martine is heel lang aangenaam aanwezig geweest in onze kijk en luistertijd. In ieder geval in de mijne. Ze was in het leven van haar man. Het doet me leed dat hij nu zonder Martine verder moet. Het maakt me blij te veronderstellen dat ze heel lang heel gelukkig waren want dat biedt troost. Als ik het goed begrijp spreken we dus eigenlijk over Mevrouw van der Woude. Welnu mevrouw, dank u wel voor al het moois in mijn herinnering. Echt moois. Kom er maar eens om.

 4. Free says:

  De geschiedenis herhaalt zich. Tom mulder overkwam het in Aug. 2004. Ook was men terug houden over zijn toestand.
  Als we het gevolgd hebben dan werd ook bij Martine steeds de schijn op gehouden dat ze terug kwam. Rene verkerk, Peter rijsenbrij toen bij 10 gold waren daar een meester in. Maar zo gaat het altijd. We hoeven Andre v.duin niks kwalijk te nemen over zijn lovend berichten dat Martine wel terug keert. Ook Andre wist wel beter. Het spotje van Tom mulder over de hersenstichting is nog wel ergens terug te vinden. En niks is vergelijkbaars, Tom heeft heel geluk gehad. Nu heeft hij enigszins kwaliteit van leven. We hebben de beelden van Martine, deze zullen we vaak bekijken. Ook van Tom bij 10 gold zijn er beelden op YouTube.

 5. Snipsnap says:

  De schok was groot toen wij het horen.
  Mijn man en ik wensen u heel veel sterkte met dit grote verlies.