Duur 07:41
Gepubliceerd op 6 april 2017

Martha en Mattie samen naar klassiek

Met Samen naar Klassiek wordt een klassiek concert een gezellige avond samen uit. Donderdag 6 april 2017 zijn Martha (64) en Mattie (64) samen naar klassiek geweest in Amsterdam.

World Minimal Music Festival

Koppel datingspel

Martha woont in Haarlem. Zij houdt van film, musea, wandelen en bridgen. En natuurlijk van klassieke muziek. Niet zozeer van romantiek en opera maar des te meer van barok en hedendaagse muziek  zoals Adams en Glass.

Mattie woont in Hoogland bij Amersfoort. Hij houdt van lezen, wandelen, bridgen en schaken. En natuurlijk van klassieke muziek. Bach, Schubert maar ook vooral de eigentijdse componisten als Glass en Mertens. Zijn vrouw houdt niet van moderne muziek en daarom is hij op zoek naar iemand die dat wel weet te waarderen.

Donderdag 6 april is het MAX Avondconcert live aanwezig in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Tijdens het World Minimal Music Festival is die avond het beste uit een halve eeuw Amerikaanse minimal music te horen. De vooraanstaande Amerikaanse minimal-componisten Terry Riley, Steve Reich en Philip Glass veranderden ruim een halve eeuw geleden de koers van de muziek. De eigenzinnige Tom Johnson en Frederic Rzewski zijn duidelijk door de minimal music beïnvloed, hoewel ze een heel eigen draai geven aan de uitgangspunten. De Amerikaan Bryce Dessner laat met een nieuw werk horen dat die invloed tot de jongste generatie Amerikaanse componisten reikt. Ook klinkt eveneens in dit programma Glass’ Etude nr. 17 voor harp bewerkt door Lavinia Meijer.

Verslag van de ontmoeting

Verslaggever Beitske de Jong was erbij en maakt een live-verslag van de ontmoeting. Omdat zo’n ontmoeting al spannend genoeg is, werd er tijdens het gesprek gebruik gemaakt van het Koppelspel. Dit leverde interessante vragen en leuke antwoorden op.

Bent u ook zo benieuwd hoe Martha en Mattie het hebben gehad? Luister de uitzending terug in bovenstaande player. En als u hun reactie op deze ontmoeting wilt horen luister dan 11 april 2017 van 20.00 – 22.30 uur naar MAX Avondconcert op NPO Radio 4. Dan hoort u ook wie het nieuwe Samen naar Klassiek-koppel is.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer