marjoleins muziektips

Marjoleins Muziektips: Wish You Were Here van Pink Floyd

Nu Nederland in coronacrisis verkeert blijven wij allemaal zoveel mogelijk binnen. De ideale gelegenheid om uw muziekverzameling erbij te pakken, want muziek kan veel troost bieden. Marjolein van Dam, eigenaar van platenzaak Evelyn Novacek in Hoogezand, geeft u wekelijks een muzikale tip. Deze keer: Wish You Were Here van Pink Floyd.

“Naarmate de tijd van het afstand houden langer duurt, wordt het gemis van persoonlijk -al dan niet fysiek- contact groter. Ouders en kinderen die elkaar alleen telefonisch spreken, en soms slechts vanachter glas naar elkaar kunnen zwaaien. Vrienden die elkaar nauwelijks meer zien door het samenscholingsverbod. Dat is zwaar. Gelukkig kan muziek troost bieden. Deze week heb ik als tip gekozen voor de plaat die mij m’n hele volwassen leven denk ik het meeste getroost heeft: Wish You Were Here van Pink Floyd. Hoe toepasselijk kan een titel zijn.

Pink Floyd

Toen de band Pink Floyd deze plaat opnam, had ze al een behoorlijke geschiedenis achter zich. De band, bestaande uit Syd Barrett, Roger Waters, Nick Mason en Richard Wright maakte in de loop van de jaren ‘60 psychedelische rockmuziek. Omdat Syd Barrett door drugsgebruik behoorlijk de weg kwijt was, werd hij in 1968 uit de band gezet. Voor zijn vertrek was David Gilmour al als gitarist en zanger toegevoegd aan de band. Zo speelde hij in live shows dezelfde partijen als Syd, wiens geluid zo zacht mogelijk werd gezet om zijn falen te verdoezelen. Na het vertrek van Syd werd hij zijn vervanger. Er werden verschillende albums gemaakt. De echt grote doorbraak kwam in 1973 met Dark Side of the Moon. Dit album heeft maar liefst 14 jaar onafgebroken in de Engelse top 100 gestaan.

Wish You Were Here

Na het succes van Dark Side of the Moon lag de lat hoog voor de heren. De nummers voor het album werden tijdens liveconcerten uitgeprobeerd, en uiteindelijk in de Abbey Road Studios opgenomen. De lp werd destijds uitgebracht in een met zwarte folie gesealde hoes. Pas als je de folie eraf haalde werd de echte hoes zichtbaar: wit, met de foto van 2 mannen die elkaar een hand geven, waarvan de arm van één man in brand staat.

Kippenvel

Het album begint met een dik 8 minuten durend instrumentaal intro in het nummer Shine On You Crazy Diamond. De synthesizer speelt een grote rol. Met een grondtoon die slechts af en toe wisselt, de toevoeging van de elektrische gitaar en later de drums is dit een van de beroemdste en indrukwekkendste intro’s uit de popmuziek. Het heet Shine On You Crazy Diamond,  maar het is ook daadwerkelijk of de hemel openbreekt aan het eind van het intro. Dat moment bezorgt mij nog altijd kippenvel, hoe vaak ik de plaat ook gehoord heb. Het nummer is overigens opgedragen aan Syd Barrett. Een bijzonder moment is, dat er tijdens de opnames van het album een verwarde man in de studio kwam. Dat bleek Syd Barrett te zijn. Ze hadden hem toen al ongeveer 4 jaar niet meer gezien en herkenden hem nauwelijks.


In de daaropvolgende nummers Welcome to the Machine en Have a Cigar hoor je duidelijk de hand van Roger Waters, die deze tracks alleen schreef. Veel geluidseffecten en bombast, maar o zo mooi. De zang op Have a Cigar is niet van Roger Waters, maar van de Britse zanger en gitarist Roy Harper. Wat ik mooi aan deze nummers (en de hele plaat) vind, zijn de tempowisselingen en de verrassingseffecten. En hoewel ze natuurlijk na zoveel keer draaien niet echt meer verrassen, hoor je bij iedere luisterbeurt weer andere dingen. Daar zal mijn verbeterde geluidsapparatuur zeker aan bijdragen.


Na alle bombast komen we bij Wish You Were Here. Het geluid wordt als een transistorradio weggedraaid en het lijkt of er een andere zender wordt gezocht. En dan… De prachtige akoestische gitaar die je rillingen bezorgt. De tekst, die je zo mooi naar jezelf toe kunt schrijven en dan het uiteindelijke ‘How I Wish You Were Here’. Weemoed en troost tegelijk.

Een tijdloos pareltje.”

Marjoleins bijdrage aan Plaatwaarde

Naast wekelijkse muziektips taxeert Marjolein ook elke 2 weken een lp voor MAX Vandaag in de rubriek Plaatwaarde. Al haar bijdrages vindt u op deze overzichtspagina.

Met dank aan Marjolein van Dam.

Geef een antwoord