marjoleins muziektips

Marjoleins Muziektips: Fleetwood Mac van Fleetwood Mac

Ook zoveel tijd om handen door de coronacrisis? Die tijd kunt u mooi besteden aan het luisteren van muziek. Marjolein van Dam, eigenaar van platenzaak Evelyn Novacek in Hoogezand, geeft u wekelijks een muzikale tip. Deze keer:  de plaat Fleetwood Mac van Fleetwood Mac.

“Deze week vierde zangeres en icoon Stevie Nicks haar 72ste verjaardag. Reden voor mij om als tip een album van Fleetwood Mac te kiezen, de band waar zij wereldberoemd mee (en door) is geworden. Het bekendste album van deze band is Rumours. Deze plaat is zelfs jarenlang het meest verkochte album ooit geweest. Hoewel het zeker de moeite waard is om weer eens te draaien, heb ik als tip echter gekozen voor de voorloper ervan uit 1975, het album Fleetwood Mac.

Wisselende samenstellingen en stijlen

De band Fleetwood Mac maakte in de beginjaren voornamelijk bluesmuziek, in een bezetting met gitarist Peter Green, bassist John McVie en drummer Mick Fleetwood. Enkele bekende nummers uit die periode zijn Black Magic Woman en Need Your Love So Bad. Naast de genoemde bandleden speelden er andere bandleden in wisselende samenstellingen mee. Begin ’70 verliet Peter Green de band, hoewel hij later nog wel mee op tour ging. In die tijd kwam Christine McVie, de vrouw van John McVie, als toetsenist/zangeres bij de band. Christine McVie, met als alias Christine Perfect had als zangeres van Chicken Shack een hit gehad met I’d rather go blind.

Tot 1974 was er behoorlijk gerommel in de band. Er was zelfs gedoe over de bandnaam met de toenmalige manager, die vond dat hij recht op gebruik ervan had. Uiteindelijk werd duidelijk dat dit niet het geval was en kon de band verder werken aan hun toekomst. Er werden 2 nieuwe bandleden aangetrokken: Lindsey Buckingham en Stevie Nicks. Mede door hun invloed veranderde de muziekstijl van de band van blues naar pop. Dit legde hun geen windeieren: ze groeiden uit tot één van de beroemdste popgroepen ooit. Buckingham en Nicks hadden voordat ze bij Fleetwood Mac kwamen al een plaat gemaakt en waren zowel muzikaal en privé een koppel. Ten tijde van de productie van hun eerste album met Fleetwood Mac was het in hun relatie nog pais en vree. Tijdens de opnames van Rumours was dan anders en dat gold trouwens ook voor John en Christine McVie. Er waren nogal wat relatieproblemen en conflicten. Ondanks de problemen werden er door de jaren heen nog een aantal goedverkopende platen gemaakt.

Fleetwood Mac heeft in vrijwel dezelfde samenstelling als in het Rumours-tijdperk nog concerten gegeven vanaf 2014. In 2018 werd Lindsey Buckinham om onbekende redenen uit de band gezet en vervangen door Neil Finn (Crowded House).

Het album Fleetwood Mac

Wat het album Fleetwood Mac in mijn optiek zo sterk maakt is de diversiteit. De nummers zijn afwisselend door Buckingham, Nicks en Christine McVie geschreven. De zang verschilt ook per nummer. Daarnaast kun je horen dat het geweldige muzikanten zijn. De drums, de bas, het gitaarwerk en de toetsen: absolute topklasse. Zoals te horen in een van mijn favorieten: het door Christine McVie geschreven Warm Ways. Hierin hoor je prachtig omfloerste drumroffels, gedoseerd gitaarwerk en de warme stem van Christine. Een andere favoriet van me is Rhiannon. Dit nummer werd geschreven door Stevie Nicks en wordt ook voornamelijk door haar gezongen. Stevie Nicks op haar best, met een klein randje op de stem. Bij de koortjes in het refrein komt de geweldige samenzang goed naar voren.Het mooie nummer Crystal staat ook op het album Buckingham/Nicks, dat het duo maakte voordat ze bij Fleetwood Mac kwam. Het is geschreven door Stevie Nicks. De zang is van Lyndsey Buckingham, maar Stevie Nicks zingt in gedeeltes mee. De momenten dat ze samen zingen bezorgt mij nog altijd kippenvel.
Liefhebbers van gitaarwerk komen zeker aan hun trekken in World Turning, een uptempo muzikaal hoogstandje geschreven en geproduceerd door Christine McVie. Dit geldt ook voor het door Lyndsey Buckingham geschreven I’m So Afraid voor liefhebbers van gitaarwerk. Onheilspellend, maar o zo mooi. Deze nummers hebben een sterk persoonlijk karakter: ze schrijven over wat hen bezighoudt.

Ik sluit af met een ander persoonlijk nummer en wel van Stevie Nicks, wiens verjaardag natuurlijk aanleiding was voor mijn tip. In het breekbare, akoestische Landslide zingt zij over de veranderingen in haar leven en wat dat met haar doet. Een muzikale overpeinzing over angst en onzekerheid bij verandering. In haar geval is het de volgende stap in haar relatie, maar de gevoelens zijn natuurlijk universeel. Iedere verandering brengt onzekerheden met zich mee, en kan zorgen voor kleine of grote persoonlijke aardverschuivingen. In deze onzekere tijd geldt dat voor de meesten van ons. Het is denk ik goed om te beseffen, dat veranderingen ook nieuwe deuren kunnen openen.

Marjoleins bijdrage aan Plaatwaarde

Naast wekelijkse muziektips taxeert Marjolein ook elke 2 weken een lp voor MAX Vandaag in de rubriek Plaatwaarde. Al haar bijdrages vindt u op deze overzichtspagina.

Met dank aan Marjolein van Dam.

Geef een antwoord