boekentips

Leesinspiratie nodig? Bekijk (en beluister) de Villa VdB boekentips

Het is zomer, voor veel mensen vakantietijd en eindelijk weer tijd om een goed boek te lezen. Maar ja, wat zijn dan fijne boeken als u eenmaal aan het zwembad of het strand ligt? Het MAX-Radioprogramma Villa VdB zocht het voor u uit en geeft elke dag leestips in de uitzending. Hieronder een overzicht. 

Maandag 1 augustus 2022 tipte de Pools-Nederlandse journalist Dore van Duivenbode ons over een aantal boeken. Beluister hier het fragment

  • Imperium Ondergang van een Wereldrijk van Ryszard Kapuscinski. Het gaat over de val van de Sovjet-Unie.
  • Een korte geschiedenis van de tractor in Oekraïne van Marina Lewycka. Een familieverhaal met  verschillende verhaallijnen door elkaar geweven.
  • Jaag je ploeg over de botten van de doden van Olga Tokarczuk. In een afgelegen Pools dorpje vertelt de excentrieke 60-jarige Janina Duszejko over de dood van haar buurman en andere vreemde gebeurtenissen van laatste tijd.

Extra tip van Dore: Bent u extra geïnteresseerd in de Poolse literatuur? De bibliotheek aan de Oosterdokskade in Amsterdam heeft nu een Poolse boekencollectie van 450 titels.

Dinsdag 2 augustus 2022 is het de beurt aan schrijfster Annejet van der Zijl. Beluister hier het fragment.

  • Vogeleiland van Marion Pauw. Een thriller die bekroond is met de Gouden Strop en waar Annejet zich erg op verheugd
  • Truus van Lier: Het leven van een verzetsvrouw van Jessica van Geel. Volgens Annejet een biografie zoals die moet zijn: “heel goed onderzocht, licht en heel soepel geschreven. Als een avontuur wat elk leven is.”
  • Van Oorschot Terloops. Schrijvers schrijven over hun wandelingen die ze maken en hun kijk op het vak. “Ik ga alle boekjes meenemen, ze zijn licht en klein en prachtig vormgegeven.” Volgens Annejet ook een ideaal cadeau voor iemand.

Op woensdag 3 augustus 2022 tipt schrijver van Thomas Olde Heuvelt zijn boek. Beluister hier het fragment.

  • Different Seasons (Vier Seizoenen) van Stephen King. 4 verschillende verhalen in een boek, met een zomerverhaal. Dit boek heeft niks met horror te maken. Het zomerverhaal heet The Body en is verfilmd als Stand by Me. Het verhaal gaat over een groep jongeren die horen dat ergens langs een spoorlijn een klasgenoot is aangereden en zij gaan in de zomer opzoek naar hem. Een ode aan de zomer en vriendschap.

Donderdag 4 augustus 2022 geeft journalist en schrijver Michel van Egmond tips. 

  • Hartslag 27 van Henk Pröpper. Verslag van een minuscule reis van anderhalve kilometer rond de schrijver zijn huis in Parijs, tijdens de 1ste lockdown. Gaat dagelijks een uur naar buiten en beschrijft wat hij ziet en tegenkomt. De verhalen plaquettes tot aan standbeelden.
  • Liverpool van James Worthy. Een ode aan de vader van de schrijver en de iconische voetbalclub. “Prachtig geschreven,” aldus Michel.
  • Up in the Old Hotel van Josef Mitchell. Het all-time favoriete boek van Michel. Neemt het altijd en overal mee naartoe.

Luister naar Villa VdB van maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. 

Geef een reactie