krant

Krant en tv nog steeds voornaamste nieuwsbron

Ondanks de opkomst van digitale media, zijn televisie en kranten nog steeds de meest gebruikte nieuwsbronnen in Nederland. Dit meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Vooral ouderen blijven trouw aan printmedia en tv.

65-plussers aan kop

Deze conclusie kan het SCP trekken naar aanleiding van een analyse die 3000 Nederlanders in 2015 hebben gemaakt van hun eigen mediagebruik. De proefpersonen komen uit alle lagen van de samenleving en behoren tot verschillende leeftijdscategorieën.

95 procent van deze 3000 mensen geeft aan het nieuws te volgen. Het grootste gedeelte van deze 95 procent is 65 jaar of ouder. Zij volgen het nieuws vooral via krant of televisie. Met name de mannelijke en hoogopgeleide 65-plusser doet dit. 39 procent van hen volgt het nieuws via de televisie en 27 procent leest regelmatig een krant. Nieuwswebsites worden maar weinig gebruikt door ouderen.

Ouderen en technologie

Dit terwijl er tegenwoordig juist ontzettend veel van dit soort sites zijn. Volgens SCP-onderzoeker Annemarie Wennekers is het niet verwonderlijk dat ouderen die maar nauwelijks bezoeken. “Dit past bij het beeld van hoe technologie zich verspreidt in de samenleving”, zegt zij tegen persdienst ANP. Daarmee doelt Wennekers op het feit dat ouderen minder goed weten hoe zij met het internet moeten omgaan. De meerderheid weet bijvoorbeeld niet hoe zij goede online nieuwsbronnen kunnen vinden. Dit is overigens niet alleen iets waar ouderen tegenaan lopen. Ook mensen uit andere leeftijdscategorieën hebben hier moeite mee, want op internet is het verschil tussen feitelijk juist nieuws en zogenoemd nepnieuws soms moeilijk te herkennen.

Het Journaal

Een nieuwsbron waarvan mensen meestal wel aannemen dat zij feitelijk juist nieuws brengen, is het NOS Journaal. Het bulletin om 8 uur is al jaren een van de best bekeken programma’s van Nederland. Dagelijks kijken er gemiddeld 2 miljoen mensen naar.

Welke nieuwsbronnen gebruikt u?

(Bron: NOS, SCP)

Geef een reactie