Koninklijke baard

Koninklijke baard is een blijvertje, wat zijn de gevolgen?

Nederland is in de ban van de baard van de koning. Hij verschijnt op de uitvaart van zijn tante, prinses Christina met een rossige baard. Enkele dagen later verschijnt Willem-Alexander ook op een officiële gelegenheid mét baard. Bijzonder, want dat deed de koning nog niet eerder.

Portret protocol

Nu is het de vraag of de baard een blijvertje is. Als dat het geval is klopt het portret van de koning, dat op euromunten en postzegels wordt gebruikt, niet meer. Wat gebeurt daarmee bij grote uiterlijke veranderingen van het staatshoofd? “Er is geen vast protocol voor het veranderen van de beeltenis wanneer de koning opvallende zaken aan zijn uiterlijk verandert. Voor de munten wordt een vast portret van de koning gebruikt en wij zien nu geen aanleiding om die beeltenis aan te passen”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën tegen Nu.nl.

Toch is het al eens voorgekomen dat afbeeldingen van Nederlandse vorsten op munten zijn aangepast. De portretten van Wilhelmina, Juliana en Beatrix werden bijvoorbeeld aangepast toen zij zichtbaar ouder werden. Omdat er geen protocol bestaat, is het niet duidelijk wanneer het uiterlijk van Willem-Alexander genoeg is veranderd voor een nieuwe munt.

Herdenkingsmunt

Wel is er een kans dat de koning op de herdenkingsmunt die in 2020 uitkomt vanwege 75 jaar bevrijding, bebaard getoond wordt. Deze speciale munt moet nog worden ontworpen. De kunstenaar die deze taak krijgt mag zelf besluiten hoe hij Willem-Alexander neerzet.

Voorproefje

Niet alleen munten, maar ook postzegels zijn voorzien van het hoofd van onze koning. Ook bij PostNL zijn er nog geen plannen om de zegels aan te passen. Het postbedrijf laat weten dat zij ontwerpen gebruiken die tijdloos zijn. Maar mocht de koning besluiten zijn baard langer te houden, dan sluit PostNL niet uit dat zij met het Koninklijk Huis in overleg gaan over een verandering.
Het bedrijf geeft al wel een voorproefje van een eventueel nieuwe zegel. Op de Facebookpagina van PostNL kunt u een zegel zien met daarop de koning met een klein baardje.

Andere koninklijke baarden

Met zijn nieuwe baard, is de koning een heuse trendvolger. Niet alleen zijn broer prins Constantijn, maar ook de Noorse kroonprins en de Spaanse koning gaan hem voor. Ook eerdere Nederlandse koningen Willem II en III en vader des vaderlands Willem van Oranje kennen wij met een baard.

Willem van Oranje

Willem van Oranje had ook een baard.

Willem II had ook een baard.

Willem III

Koning Willem III met baard.

“Het is ons gelukt!”

Ook op sociale media is men enthousiast over de koninklijke baard. Sinds de inhuldiging van Willem-Alexander in 2013, bestaat er zelfs een Facebookpagina met de naam ‘Zonder baard geen koning’. Daar wordt gepleit voor een koning met baard, juist omdat alle voorgaande koningen dat ook hadden. 6 jaar na dato is het dan eindelijk zover. “Het is ons gelukt!”, schrijft iemand op de pagina.

(Bron: Nu.nl, Facebook)

Geef een reactie