kerken

Kerken en synagogen openen de deuren

Op vakantie doen we het veel vaker: een kerk bezoeken. Maar in ons eigen land doen we dat niet of nauwelijks. En dat is jammer, want ook in de Nederlandse gebedshuizen schuilen kleine en grote kunstwerken. Om hier verandering in te brengen hebben zij de handen ineen geslagen en vormen samen het Grootste Museum van Nederland. 

Kerkinterieurs in Nederland

Op donderdag 6 juli 2017 openen 13 kerken en synagogen hun deuren, 11 kerken en 2 synagogen. Zij staan aan de basis van het project geïnitieerd door Museum Catharijneconvent. Het boek Kerkinterieurs in Nederland ligt ten grondslag aan het initiatief. Het inspireerde het museum om de kerken in Nederland bekender en toegankelijker te maken. Het Grootste Museum van Nederland is dus niet een plek, maar komt samen in de verschillende gebedshuizen. Museum Catharijenconvent hoopt dat meer gebedshuizen zich aansluiten bij het museum.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Verhalen achter de vragen

Het bezoeken van een kerk of synagoge roept natuurlijk de nodige vragen op. Want hoe lang duurt het om een kerk te bouwen? Welke heilige is afgebeeld? En hoe zat het ook al weer met de Beeldenstorm? Het Grootste Museum van Nederland vertelt de verhalen achter deze vragen. In combinatie met een bezoek aan het gebedshuis zorgt dit voor een bijzondere beleving.

Deelnemende kerken en synagogen

Door de openingstijden te verruimen en toegankelijke informatie te bieden over de geschiedenis van het gebouw, moet het bezoekers uitnodigen om binnen te kijken. Veel van de gebedshuizen hebben een speciale route uitgestippeld en sommigen hebben zelfs een audiotoer (hier zijn mogelijk kosten aan verbonden). Op de website van het Grootste Museum van Nederland staat een overzicht van deelnemende gebedshuizen met de openingstijden. De toegang tot de gebedshuizen is gratis. De deelnemende kerken en synagogen staan in Utrecht, Oudenbosch, Maastricht, Pieterburen, Midwolde, Krewerd, Middelstum, Gouda, Amsterdam, Groesbeek, Heilige Landstichting,  Enschede en Breda.

(Bron: ANP/Grootste Museum van Nederland)

Geef een reactie